Food & Friends Matrapport 2020

Den årliga matrapporten från Food & Friends har släpps. Du kan läsa den här. Fjolårets rapport kan du läsa här.

Det märks att året är 2020 och saker är ur balans och väldigt skevt. I årets rapport kan vi bland annat se att andelen människor som väljer ut sin middag till en helt vegetarisk måltid ökar.

Andelen som aldrig äter kött, fisk eller kyckling är fortfarande densamma som fjolårets, men andelen som nästan dagligen gör det ökar.

Min favoritfråga på Food & Friends matrapport är ”Av vilken huvudsaklig anledning äter du vegetariskt?”. I år på den frågan så var det något som stack ut. ”Annan anledning”. Med tanke på hur 2020 artat sig och att folk blir mer medvetna om vad en carnivorisk kosthållning utgör för hot mot dig själv, miljön, planeten och alla som bor på den, i form av pandemivirus så är jag helt övertygad om att nästa års rapport kommer visa betydligt tydligare siffror i favör för veganismen.

Food & Friends Matrapport 2020
Bild lånad från Food & Friends Matrapport 2020

23% av alla som tillfrågades kommer att minska sin konsumtion av nöt- och griskött. Mängden som kommer öka sin köttkonsumtion minskades också jämfört med fjolårets siffror. Men det kommer bli färre som vill sätta vegetarian-stämpeln på sig själv.

Som Gustav Johansson på Jävligtgott brukar säga, fler blir inte veganer, men fler äter växtbaserat.

Maträtterna

Precis som fjolårets topplacering bland vardagsrätterna så är det spagetti och köttfärssås som ligger i toppen. Med alla nya växtbaserade substitut från bland annat Anamma, Coop, Hälsans kök och Naturli med flera så finns det ingen anledning längre till att inte låta svenskarnas huvudrätt att bestå av animalier. Spana in Jävligtgotts recept på spagetti och köttfärssås här.

På Vegotoppen så är det fortfarande Grönsakssoppa som är segrare. Linsgryta och Lasagne har båda åkt upp i placering.

Något som verkligen sticker ut är längst ner i botten av årets matrapport. Årets trendrätt. Årets trendrätt blev Vegetariskt, precis som 2018. 2019 var det sushin som var årets trendrätt. Trender kommer och går, och med så kort intervall emellan, så verkar vegetariskt bestå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *