Företag i Japan lanserar ätbara förpackningar för rådjur

Lokala företag i Nara, Japan har gått samman, och tillverkat engångspåsar från mjölkkartonger och rissäckar, som är ätbara – för rådjur.

Som många säkert vet så har Japan många ställen dedikerade för vissa djur. Det finns öar dedikerade till katter. Det finns parker för harar och så finns det parker för rådjur. Nara Park är en plats för rådjur som är stadens kännetecken.

Under 2019 uppmärksammades det att många av rådjuren dött av att de ätit skräp. Majoriteten plastpåsar, som är kvarlämnade av turister. Det fanns rådjur som fått i sig drygt 4kg skräp. Detta skapade oro hos de lokala företagen och de satte igång ett projekt om att tillverka påsar som är ofarliga för djuren att äta.

De nya påsarna är gjorda av mjölkkartonger och rissäckar som är lätta att bryta ner i magsäcken. Även om turistnäringen och dödligheten hos rådjuren gått ner i samband med covid19, så är detta ändå en positiv förändring över tid och för framtiden.

I de turiststånd som finns, så såldes tidigare rådjursmat i påsar av plast, men som nu är utbytt mot nedbrytningsbara material istället. Även medtaget skräp från turisterna som lämnades kvar som rådjuren mumsade i sig.

Det var Hidetoshi Matsukawa som drog igång kampen mot plastpåsarna. Efter han såg vad de bidragit till för skada som gjorde att han kontakta andra lokala återförsäljare och drog igång projektet. Turismen i Nara är beroende av rådjuren så allt är gjort med rådjuren i åtanke säger han i en intervju. 35 000 ätbara förpackningar har redan sålts i Naras turistbyrå.

Vad tror ni?

Vad tror ni om denna förändring? Kan den anammas på flera andra sätt, och kan det slå igenom? Kan människomat komma i ätbara förpackningar? Burger King drog igång ett pantprogram för sina förpackningar. Kan nästa steg vara ätbara förpackningar? Kommentera gärna nedanför, berätta vad du tycker i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *