Försöksdjurens dag

Den 24 april är det återigen dags för att ägna en extra tanke åt våra vänner i djurindustrin, som dag ut och dag in är inburade mot sin vilja och plågas dagarna i ända. Försöksdjurens dag har existerat sedan 1979. Under 70-talet var djurförsök en het potatis och flera nya olika organisationer bildades.

Hur började det

Ethel Thurston som för tiden var dåvarande ledamot i styrelsen för IAAPEA (International Association Against Painful Experiments on Animals) var den som tog initiativ till dagen. Officiell hemsida för dagen.

Det var ett möte i Köpenhamn 1978 som beslutet togs att försöksdjuren ska uppmärksammas på en speciell dag. Vad som gjorde att det blev just 24 april, beror på att Djurens Dag infaller på hösten, så då ville de ha en motsvarighet på våren. En annan anledning var att 24 april är Hugh Dowdings födelsedag. Hugh var en officer i brittiska flygvapnet och uttalad kritiker av djurförsök och nyttjade möjligheten i 27 av 34 tal han höll i det brittiska överhuset att prata om djurskydd och djurförsök i synnerhet. Hans fru Muriel Dowding, grundade Beauty Without Cruelty och lanserade det första icke-djurtestade kosmetikamärket i världen under 60-talet.

Hur många djur testas det på?

Det finns ingen officiell statistik på hur många djurförsök som görs i världen. Däremot så har Djurens Rätt tagit fram omfattande statistik för hur många djur som använts under 2016 i Sverige. Läs mer här.

Vad kan du göra?

Det finns massvis med saker du kan göra. Djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen har dragit igång en kampanj för att belysa försöksdjuren. Tanken var att det skulle blivit en marsch mot djurförsök den 18 april, men som behövde ställas in pga covid-19-pandemin som pågår. Istället väljer de att köra en onlineprotest. Perfekt hemmapyssel i karantäntider för att uppmärksamma Försöksdjurens dag.

Ta en bild tillsammans med en skylt

Gör en hemmagjord skylt eller plakat där du uppmanar att stoppa djurförsöken. Dela den sedan i sociala medier med hashtagen #stoppadjurförsöken och glöm inte att tagga Djurrättsalliansen.
Djurrättsalliansen finns på: Twitter. Facebook & Instagram. Vill du hellre skriva ut en färdig bild så kan du använda följande bild.

Försöksdjurens dag

Skriv under protestlista

Djurrättsalliansen driver just nu att stoppa försöken på apor på Karolinska institutet. Skriv under protestlistan här.

Visa att du bryr dig

Stoppa djurförsöken t-shirt

Prata med nära och kära. Berätta för dina vänner att det fortfarande pågår djurförsök i Sverige. Använd statistiken från Djurens Rätt-länken ovanför. Få dem att bli lika engagerade som du. Det går också bra att visa i form av kläder vad du tycker. Djurrättsalliansen säljer en t-shirt i sin webshop där all vinst går till att fortsätta arbetet mot djurförsök. Den 24 april kommer lönen för många också. Unna dig en ny t-shirt för ynka 180kr.

Berätta gärna i kommentarerna nedan dina bästa tips för att visa att du vill stoppa djurförsök. Vad kommer du göra på Försöksdjurens dag?

Vill du ha fler tips på vad du kan göra för djuren, läs vår guide här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *