Göteborgs kommun slutar erbjuda vegansk kost

Från och med 1 april 2020 kommer inte längre de förskolor i Göteborgs kommun erbjuda eleverna möjligheten att äta vegansk kost. Bakgrunden till beslutet baseras på att Livsmedelsverket inte bedömer att vegansk kost är tillräcklig utan kosttillskott. Livsmedelsverket talar om vegansk kost till barn här, där det tillskillnad från beslutet förespråkas.

Det som hänvisas till är att veganer behöver ta tillskott av vitamin B12, även känt som kobalamin, vilket hjälper cellernas ämnesomsättning och bildandet av nya röda blodkroppar.

Vegansk kost bara vid medicinska skäl

Specialkost kommer fortfarande erbjudas om det är en medicinsk anledning bakom. Som t.ex, diabetes, glutenintolerans, laktosintolerans eller andra former av allergier. De barn som inte äter kött av etiska eller religösa skäl kommer att erbjuda en vegetarisk kost. De föräldrar som önskar att deras barn äter vegansk kost kommer istället ges en vegetarisk kost.

Det stämmer att de som äter en vegansk kost behöver ta tillskott. Både b12 och d-vitamin. Men detta gäller inte bara veganer. Enligt metaanalyser och studier så visar det sig att det inte bara är veganer som lider brist på vitamin b12. Det är även carnivorer, omnivorer och även lakto-ovo vegetarianer. Länk här. Samma gäller vitamin D, i synnerhet för oss i de norra delarna av världen. Där alla rekommenderas att ta tillskott av vitamin D. Gärna i form av veganskt alternativ som utvinns av svamp. Länk till studie här och här. Så oavsett kosthållning så rekommenderas föräldrar att ge kosttillskott till sina barn. Varför inte subventionera multivitaminer till alla barn istället?

Föräldrar och deras barn som inte vill att deras lunch ska komma från onödigt lidande skall ha samma möjlighet som vem som helst att bestämma vad som ligga på tallriken. Detta skall inte beslutas av kommunpolitiker, och i synnerhet inte på felaktiga grunder.

Vi menar såklart inte att vi kräver att vegankosten ska bli norm på förskolorna nu. Kosten som innehåller kött kommer dessvärre vara normen ett bra tag framöver. Vi menar att de som vill äta veganskt fortfarande ska ha den möjligheten. Oavsett vad anledningen är. Om det är den etiska och moraliska anledningen för djuren, eller om det är att en brinner för miljön och klimatet, eller bryr sig om sin egna hälsa. Oavsett anledning så skall vegansk kost erbjudas. Vegansk kost är billig i jämförelse med alternativen, så det kostar inte Göteborgs kommun många kronor extra att erbjuda detta.

Sociala medier reagerar

Vegankocken Gustav från Jävligtgott la ut på sin Instagram ett erbjudande till Göteborgs kommun där han uppmanar och erbjuder dem kostnadsfri webutbildning för att erbjuda förskolebarnen en hälsosam, näringsrik och mättande måltid.

View this post on Instagram

I dagarna gick #GöteborgStad ut med nya riktlinjer för vegansk mat i förskolorna där de skriver att: ”"Eftersom förskoleförvaltningen ska erbjuda alla barn näringsriktig mat kommer vegansk kost inte att serveras. Enligt Livsmedelsverket behöver vegansk kost till små barn kompletteras med kosttillskott." . De kommer inte längre att erbjuda vegansk mat av religiösa eller etiska skäl och dessa elever kommer att hänvisas till att äta vegetarisk kost. Så även förskolepersonalen. . Det här är helt upp åt väggarna fel och oinformerat och jag vill försöka reda ut varför. . 1. Livsmedelsverkets riktlinjer säger inte att VARJE portion som eleverna äter behöver vara komplett med näringstillskott. Bara att deras totala näringsintag behöver vara det. Och senast jag kollade, så var det veganska barns föräldrars ansvar att barnen tar sina B12 och Omega 3 tabletter på morgonen. Inte skolpersonalens. 2. Göteborg verkar utgå ifrån att det i övrigt också skulle vara svårt att laga näringsriktig växtbaserad mat helt utan animalier. Det är det inte! Det finns ingenting i mejerier som inte går att få ifrån andra näringsämnen (utöver ovan nämnda kosttillskott). Och det finns gott om kurser som kockarna kan gå för att lära sig göra maten god. 3. De missar helt möjligheten att dra nytta de stora klimatfördelarna som finns med en helt växtbaserad kost när de fattar detta beslut. Ost har ett högre klimatavtryck än fläsk, och att utesluta det är ett enkelt och billigt sätt att sänka kommunens klimatavtryck. Att göra all vegetarisk mat vegansk minskar dessutom både kostnader och mängden specialkost som i övrigt behöver lagas vilket gör maten billigare och ger kockarna mer tid till att laga god mat. . För att vara konstruktiv och inte bara klaga vill jag erbjuda Göteborg stad min hjälp! I mitten av mars släpper jag mina nya webbkurser för kockar i växtbaserad matlagning, där jag går igenom precis allt detta. Hur du lagar näringsriktig och god 100 % växbaserad mat. Jag vill erbjuda Göteborg ett gäng licenser av de första tre kurserna GRATIS i utbyte mot att de faktiskt ser över sitt beslut och tar klimatsmart mat på allvar. . @goteborgsposten #jävligtgott #göteborg

A post shared by Gustav Johansson (@javligtgott) on

Vad kan du göra?

Anser du att Göteborgs kommun har gjort fel och vill hjälpa till med att ändra detta beslut? Då finns det olika sätt du kan göra detta på.

  • Skriv under Djurens Rätts namninläsning här.
  • Kontakta din lokalpolitiker i Göteborgs stad. Göteborgs förskolenämnd hittar du här.
  • Berätta din åsikt på Förskolenämndens hemsida här.
  • Skriv en insändare i din lokaltidning och skapa debatt.
  • Dela detta inlägg på sociala medier.
  • Prata med dina vänner och gör dem uppmärksamma.
  • Läs vårt andra inlägg om hur du kan påverka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *