Jordbruksverket: Nu blir det krav på kastrering av utekatter

Idag meddelade Jordbruksverket att nya föreskrifter för hundar och katter är beslutade och kommer att träda i kraft den 15 juni. En av de viktigaste förändringarna som sker är att kattägare som låter sin katt att vara en utekatt, nu blir skyldiga att kastrera sin katt eller på något annat sätt att hindra att förökar sig. En bra dag för djurskyddet.

I Sverige bor det cirka 2 miljoner hundar och katter. En femtedel av de svenska hushållen har minst en katt och cirka 15% av hushållen har en hund. Målet med de nya reglerna enligt Jordbruksverket är:

  • stärka djurskyddet för hundar och katter
  • anpassa reglerna till ny kunskap och den nya djurskyddslagen
  • tydliggöra hundar och katters behov
  • tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens
  • underlätta för djurhållaren följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

I texten är det ett ordval som flera har reagerat på. Jordbruksverket skriver följande:

Enligt den nya föreskriften ska djurhållaren ”vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för”, vilket innebär att katter som rör sig fritt utomhus ”bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat”.

Ordet är ”bör” och gissningsvis skall det finnas undantag om det t.ex är en avelskatt eller om katten äter p-piller eller liknande. Vi har ännu inte hittat något officiellt uttalande från Jordbruksverket om det, mer än en tråd på Djurskyddets Facebook. Vet du mer så får du kommentera nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *