Kronfågel återkallar Kycklingpinnar

Ännu ett skäl till att bli vegan! Kronfågel som är Sveriges största och marknadsledande kycklingproducent och med sina drakoniska tillvägagångssätt har återigen visat att de är ett företag utan skrupler.

Det var under fredagen som företaget berättade i ett pressmeddelande att de de återkallar produkten Kycklingpinnar som en försiktighetsåtgärd. Detta görs då de funnits spår av kycklingfötter som är vassa. Kycklingfötter är vassa för att kycklingen i sin natur ska kunna räfsa i marken.

Inte första gången

Detta är långt från första fadäsen som det bestialiska företaget Kronfågel hamnar i hetluften pga vanvård av djuren. Dessvärre inte heller den sista så länge människor väljer att äta djur.

Kronfågel har bland annat under 2019 haft flertalet incidenter med vanvård av djur. Det var t.ex under en transport till Kronfågels slakteri utanför Katrineholm som kycklingar både ha frusit ihjäl och kvävts till döds. Länk till Djurens Rätt om mer information om händelsen. Ett annat fall där en kyckling fick huvudet klämt och avled under en transport och en annan kyckling som fastnat med ena vingen i buren. Länk till Djurens Rätt.

Listan med djurskyddsbrott kan göras lång hos företaget. I skrivande stund (2020-03-07) så har Kronfågel redan hunnit få sex anmälningar på sig hos Konsumentverket för bl.a vilseledande marknadsföring och felaktiga miljöpåståenden.

Bojkotta Kronfågel! Bli vegan!

Du som läser detta är säkert vegan, eller går i tankarna om att bli vegan. Vilket är jättebra! Om du är ny vegan så kan du läsa våra tips på länken.

I Kronfågels värld så kläcks kycklingar i maskiner. Dessa kycklingar får aldrig möjlighet att träffa sina mammor. De flesta kycklingar slaktas redan efter fem veckor. Hankycklingar slaktas direkt efter födseln. Cirka 15 000 hankycklingar dödas varje dag. Antingen via gasning eller via malning/maceration.

Hönorna dödas cirka efter 1,5 år då de inte längre är lönsamma att ha kvar i produktionen av ägg. Över hälften av hönorna transporteras till ett slakteri för att dödas. Årligen dör det över 10 000 hönor i samband med sådana transporter pga skador eller dålig ventilation. Hönorna som överlever transporten till slakteriet bedövas med gas eller el. Vid elbedövning hängs hönorna upp i benen upp och ner, fullt medvetna. Därefter doppas huvudet i ett strömförande vattenbad. Efter det skärs halsen upp. Den andra hälften som inte skickas till slakt, som stannar kvar på gården gasas ihjäl där. Gasningen innebär omfattande lidande vid själva gasningen då hönorna kippar efter luft och blir gradvis medvetslösa under en timmes gasfyllning av stallet. En del av hönorna gasas ihjäl i ett mobilt slakteri. En såkallad ”Chickpulp”. De döda hönsen mals sedan ner och och används till minkfoder.

Läs Kronfågels pressmeddelande här.

Vad tycker du om denna upptäckt? Är du förvånad? Vad är din åsikt om Kronfågel? Berätta nedan i kommentarerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *