LRF vill ta bort beteskrav för kossor

LRF (Lantbrukarnas riksförbund) är ännu en gång i blåsväder efter att på sin årsstämma förra året föreslå att kossor ska fråntas det beteskrav som idag är lagstadgat.

LRF föreslog på sin årsstämma förra året att kor ska undantas från det beteskrav som finns. Baktanken är att göra en kostnadsbesparing, men LRF menar att det är för kossornas bästa man vill ta bort kravet. Att vissa tidpunkter per året det inte är lämpligt att släppa ut djuren, pga deras känslighet mot höga temperaturer, säger Palle Borgström, ordförande för LRF i en intervju med SVT. Förslaget som lagts har således bildat väldigt stor opinion om inskränkning av djurens rättigheter.

Djurens Rätt om beteskrav

Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt ställer sig kritisk till beslutet och menar att det är att backa in i framtiden än att gå framåt i den. För att skippa beteskravet för kossor. Idag är dessutom redan tjurar och kalvar undantagna från detta beteskravet.

Inte första gången LRF är i blåsväder

Det är lång ifrån första gången som LRF hamnar i blåsväder efter en skandal. Under 2014 var politikern Peter Norman (M) på tapeten då ett SMS skickats till lobbyister hos LRF. Även om det nekats, så är det ändå tydligt att det verkar gjorts en ekonomisk uppgörelse mellan parterna.

Vad kan man göra?

  • Kommentera på LRF’s Instagram vad du tycker om deras förslag. Tänk på att hålla en hövlig och saklig ton.
  • Skriv och kommentera på deras Facebook om deras förslag. De har redan fått massor med kritik.
  • Kontakta Sveriges jordbruksminister Jennie Nilsson och berätta varför du tycker det är viktigt att korna har rätt att vistas ute.

Vill du ha fler tips på aktivism du kan göra för att hjälpa djuren så kan du läsa vår tipssida här. Dessutom finns det massvis med andra tips du kan ta del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *