Potatisens dag 2020

Måndag den 26 oktober är det allas vår favoritknöls dag – Potatisens dag!

Alla har sin favoritsort, tillredningsform, koktid och färg. Det är bland de bästa sakerna med potatisen. Den kan komma ut på så många olika sätt på tallriken. I sin vanliga form, som stekt, som slungad, som klyftor, som pommes frites, som gratäng, som skivad, som stuvning, som chips, som mos, som smashed och ändlöst många fler varianter. Vår kärlek till potatisen är gränslös i Sverige. Vi har ett potatis-konstverk i en rondell i Mjölby. Vi har en potatisakademi som arbetar med att främja kunskapen om potatis och bevarandet av den. Under 2019 så skördade våra svenska bönder över 500 000 ton matpotatis, vilket är en ökning med 18% mot förgående år.

I år har vi fått flera nyheter bland veganska färdigrätter. Vi har fått vegansk potatisgratäng från norrländska företaget Outinen. Ica har lanserat vegansk potatissallad och likaså Rydbergs.

Potatisens dag infaller årligen den 26 oktober och det är då den skördats och tillgången är stor.

Tidigare i år har vi publicerat två recept innehållandes potatis. Dels ett med fooled oumph med coleslaw och klyftpotatis och även f*skpanetter med spenatsutvning och kokt potatis som var väldigt uppskattat.

Hur vill du helst ha din potatis och i vilken rätt gillar du den mest?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *