Rädda Vegoburgaren

EU håller just nu på att överväga förslaget om att förbjuda de redan etablerade orden ”burger”, ”sausage” och ”steak” och motsvarande namn på svenska som ”burgare”, ”korv” och ”stek”. Utöver detta förslaget så finns det även ytterligare förslag om att EU också ska förbjuda mejeri-relaterade ord, som t.ex ”yoghurt-style” eller ”ost-alternativ” och ”smör-substitut”. Vi behöver därför rädda vegoburgaren.

Argumentet bakom förslaget är att för att undvika förvirring hos konsumenten. Trots att ”veggie” eller ”vego” som prefix innan de etablerade orden tydligt visar att produkten kommer från en växtbaserad källa och har en förväntad smak. Konsumenter köper växtbaserade köttsubstitut just av anledningen att de är vana vid produkterna. Att produkterna har en liknande smak och textur som djurmotsvarigheten.

Förslaget som lagts är en motsägelse mot det redan satta målet som finns. Att genom European Green Deal och Farm to Fork Strategy att skapa mer hållbara och hälsosamma matsystem. Farm to Fork strategy skriver uttryckligen behovet av att förstärka konsumentens rätt att välja hållbar mat och att göra det lättare att välja hälsosamma och hållbara kostval.

Har du ännu inte skrivit under ProVeg Internationals namninsamling som i skrivande stund har över 180 000 underskrifter så är det hög tid nu. Målet är 250 000. ProVeg International har gjort en liten reklamfilm för att sprida budskapet om vikten att skriva under.

Skriv under den här: https://proveg.com/uk/stop-the-veggie-burger-ban-petition/

Du kan också kontakta våra svenska ledamöter och säg åt dem att rösta om förslaget. Du hittar namnlista här: https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/svenska-europaparlamentariker-2019-2024.html

Gustav på JävligtGott har skrivit om detta också, och där går det även läsa Växtbaserat Sveriges pressmeddelande kring förslaget.

Vill du sprida länken i sociala medier använd gärna hashtaggarna: #IAmNotConfused och #StopTheVeggieBurgerBan

Rädda vegoburgaren!

Om du inte har provat att göra fooled oumph vegoburgare och klyftpotatis så kan du kolla på recept här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *