Skräprapporten 2020

Håll Sverige Rent har släppt den årliga skräprapporten där de går igenom nuläget, jämför med tidigare år, fakta om skräpet i olika miljöer och vad det har för inverkan. De går även igenom lagförslag, åtgärder som vidtagits och ansvarsområden. Du kan läsa rapporten här. Är du intresserad av årets matrapport kan du läsa den här.

Varje år så växer nedskräpningsfrågan i betydelse och blir viktigare för svenskarna. Flera miljarder varje år läggs på att hålla våra gator, stigar, hav rena. Material som egentligen som kan användas som energi försvinner ut i havet och försvinner. Saker som bör gå att återvinna, eldas istället upp. Vi bokstavligen talat bränner pengar, säger Håll Sverige Rent VD Johanna Ragnartz.

Trenden i år verkar vara positiv iaf. Fler svenskar har blivit mer medvetna, och så högt som sju av tio av svenskarna berättar att de under 2019 har blivit bättre att återvinna sitt avfall. Tre av tio väljer även bort plast, som är en ökning av tidigare.

Andelen som anger att nedskräpningen bidrar till att skapa globala miljöproblem ökade från 40 till 48 procent från 2018 till 2019. Även vår kronprinsessa med familj var ute under 2019 och samlade upp skräp i naturen under officiella World Cleanup Day den 19 september . Länk.

I Sverige börjar dessa aktioner bli mer och mer vanligt i sociala medier och hashtaggar som #plogga #trashtag och #ettskräpomdagen blir mer och mer vanliga i folks flöden. Flera Instagramkonton dedikerade till skräpplockning levererar på löpande band entusiasmerande bilder där aktivister tagit en före och efterbild efter de har varit där, och i många fall så är det natt och dag. Man ser även många bilder där personerna ställt upp och fotat alla påsar som de lyckats fylla under sina vändor. Tips på instagram-konton att följa är Ren Kust och Plogga. Även dedikerade subreddits som t.ex /r/DeTrashed är populär världen över.

Om du är det minsta intresserad av miljöfrågor, statistik och hur du kan arbeta lokalt så rekommenderar vi att läsa skräprapporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *