Vegoburgare blir kvar

Vi har tidigare skrivit om att Rädda vegoburgaren och EU skulle hålla omröstning för att förbjuda namnsättningen av vegetariska produkter. Dvs, att en vegoburgare inte får kallas vegoburgare utan något annat som inte har kött att göra.

I fredags kom informationen att EU tagit sitt förnuft till fånga och beslutade att namnsättningen får bli kvar. En får hoppas att det är våra folkvalda politiker som utöver att ha röstat, bidragit genom att övertyga sina kollegor i parlamentet. Det kanske berodde på den stora uppståndelse som detta skapat världen över. En annan kanske tror att det beror på att de som var för förslaget att bannlysa namnsättningen insåg att de sköt sig själva i foten? Ett sådant förslag skulle även innebära att produkter som gravlaxsås, kebabkrydda, kycklingkrydda, köttbuljong m.m också hade behövt byta namn då de varken innehåller lax, kebab, kyckling eller kött. Jag säger inte att lobbyister hade någon påverkan här. Jag säger att lobbying existerar.

Hur som helst så är detta ett steg i rätt riktning och vi kan andas ut. Vi slipper oroa oss för att våra vegoburgare från våra favoriter i vegohyllan blir kallade discar, tefat, eller något annat luddigt och diffust namn. Har du skrivit under namninsamlingen? Har du pratat med nära och kära om detta? Kontaktade du någon politiker? Delade du något om detta på sociala medier? Handlar du vegetariskt? Ge dig själv en klapp på axeln! Vi gjorde skillnad!

Dessvärre fanns det två förslag. Dels det om köttsubstitutnamnen, men så fanns ju förslaget om att ”mejeriprodukter” inte får ha namn som kan assoscieras med mejeriprodukter. T.ex Yoghurt och mjölk. Vilka produkter som blir drabbade är i skrivande stund lite oklart. Klarar sig Plantis ”Soyghurt” t.ex eller Oatlys ”iFraiche. ”

Bilden lånad från ShortGirlTallOrder.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *