Åtta veganska dokumentärer som du måste se


Vi har sammanställt en lista på våra favoriter bland veganska dokumentärer, som får den mest inbitne köttätaren att ta sig en tankeställare. Sammanställningen består av variation med olika dokumentärer som både visar fokus på djurplågeri och effekten som konsumtion av animaliska produkter har på vår hälsa och på miljön.

Oavsett om du redan är vegan eller inte så kommer dessa veganerna få dig att tänka en extra gång och ännu en gång ifrågasätta din moraliska kompass, dina val och vad du har på tallriken.

The Game Changers

Om du gillar idén med att prata om de senaste trenderna och de mest hypeade dokumentärerna just så är detta en dokumentär för dig. Dokumentären regisserades av Louie Psihoyos (från The Cove) och producerades av Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger och James Cameron. Denna revolutionerande nya film går in på djupet på allt du behöver veta om kött, protein och styrka. Om du är en köttätare, så säger vi inte att du kommer abrupt sluta äta kött, men vi kan garantera dig att du inte kommer att kolla på kött på samma sätt igen. Filmen finns på Netflix.

Trailer för The Game Changers

Cowspiracy

Detta är dokumentärer som väldigt många före detta köttätare säger var det som fick hen att ändra sina kostval. Bland de veganska dokumentärer som vi listar på denna sidan så är detta en av de mest kända. Just nu är miljön och klimatkrisen en av de sakerna som diskuteras mest. Cowspiracy kopplar samma djurfabrikerna och dess påverkan på klimatförändringarna vi ser, där vattenbrist och döda hav börjar bli normen. Dokumentären presenterar på ett snyggt sätt vilken stor påverkan animalisk konsumtion har på miljön och lyckas få vem som helst att höja på ögonbrynen.

Trailer för Cowspiracy

What The Health

What The Health är är dokumentären som får dig att ifrågasätta vad de stora läkemedelsföretagen gör mot oss. Samma personer som producerade Cowspiracy har även gjort denna dokumentär. Denna gång lyser strålkastarljuset på hälsoorganisationerna och deras ovilja att påpeka hälsonackdelarna med att äta en animalisk kost. Det underliggande motivet med filmen är att läkemedelsindustrin drivs med ett vinstintresse. Kolla in denna dokumentär om du är intresserad av hälsa generellt och det skadar inte om du gillar konspirationsteorier en aning.

Trailer för What The Health

Earthlings

Earthlings är väldigt grov och inte rekommenderad för de som är reagerar starkt på vidriga bilder. Earthlings är en av de veganska dokumentärer som varit med längst och med hjälp av dolda kameror så har djurrättsaktivister fångat djurplågeri på film. Både i djurindustrierna men också i laboratorier, valpfabriker, djurbutiker med mera. Detta är bilderna som inte industrierna vill att du ska se.

Trailer för Earthlings

Forks Over Knives

Forks Over Knives är min favorit bland veganska dokumentärer. Filmen fokuserar på hälsofördelarna som en vegansk livsstil kan ha. Som både kan hålla din allmänhälsa bra, men även hålla sjukdomar som diabetes och cancer i schack. Med intervjuer med världsledande näringsexperter och metastudier så kan Forks Over Knives stödja alla sina påståenden och leverera ögonöppnande fakta för alla som någon gång önskat förändra sin hälsa till det bättre.

Trailer för Forks Over Knives

Vegucated

Denna veganska dokumentär följer tre stycken köttätande personer under en period av sex veckor där de enbart får följa en vegansk diet. Tittaren får följa dem under deras resa och vara med i ögonblicken när personerna inser vilken påverkan djurindustrin har på deras hälsa och på miljön.

Trailer för Vegucated

Live And Let Live

Live And Let Live är en dokumentär som intervjuar människor som gått över till en vegansk kost av olika anledningar. Allt från en före detta slaktare och köttbonde till en professionell atlet och djuraktivist. Det är många anekdoter i denna dokumentär, men det är intressant att höra hur folk resonerat under sina resor och vad som fick dem att välja en vegansk livsstil.

Trailer för Live And Let Live

Blackfish

Denna dokumentär är inte din typiska veganska dokumentär, istället handlar denna mer om komplexiteten av att hålla ett djur fången. Fokuset ligger på späckhuggaren Tilikum som under sina år tillfångatagen har tagit livet på flera människor. I Blackfish får vi följa livet och vardagen för Tilikum, hennes hårda vardag hur hon behandlas av människor och hur de som arbetat med henne har varit i riskzonen då hennes mentala hälsa inte är det bästa under fångenskapen.

Har du några veganska dokumentärer på lager du tycker andra ska se? Kommentera nedan! Såg du förresten vår guide på sex stycken grymma veganska appar som hjälper dig att bli vegan? De kan vara väldigt bra komplement till dessa dokumentärer.

Du kanske också gillar