Hitta veganskt på restaurang


Om du någonsin dragit dig för att gå ut och äta med kompisar, eller undvikit att beställa något för att det behövs bytas ut ingredienser och du inte vill vara “den jobbiga veganen”, så är detta inlägg för dig. Det kan vara svårt att hitta veganskt på restaurang, men med lite planerande och lite koll så kommer det bli betydligt lättare. Se detta som lite träning inför att pandemin har släppt och vi kan gå ut på restauranger igen.

Nedan kommer tips för olika typer av restauranger. Vad du behöver se upp för, vad du kan behöva fråga om, vad som kan bytas ut etc.

Om du bor i en större stad så finns chansen att du har ett Facebookcommunity fokuserat på veganska restauranger. I Göteborg finns t.ex vegokartan, som du kan se här. Kartan är gjord av privatpersoner som i sin tur har lyckats hitta veganskt på restaurang.

Asiatiska restauranger

Asiatisk restaurang

Asiatiska restauranger har ofta vegetariska alternativ. Spana efter vegetariska dumplings, aubergine med vitlökssås, tofu med blandade grönsaker, ris eller vegetariska vårrullar.

En behöver passa sig för att rätter som innehåller ägg och fisksås. Fried rice bör en också vara försiktig med då det kan ha stekts i smör. Fisksås och ostronsås är också vanligt på asiatiska restauranger. I kinesisk mat så finns det väldigt många kombinationer en kan kombinera med tofu, så det känns som en helt ny rätt varje gång.

Mellanösternrestauranger

Mellanösternmat är också ett bra alternativ till att hitta veganska rätter på. Några populära tillbehör och rätter är hummus, falafel, israelisk sallad, baba ganoush, tabbouleh och pitabröd.Det en behöver akta sig för är yoghurt och fetaost. Yoghurt finns i tzatzikisås och fetaost i sallad. Istället för tzatziki så kan istället be om tahini att ha på sina falafelbollar. Mellanösternrestauranger är jättebra för sällskap om flera personer, då det alltid finns något för alla.

Indiska restauranger

Naanbröd

Indisk mat innehåller massa god vegansk mat. Typiska veganska rätter i indisk matlagning är aubergine med potatis, chana masala, ris, masala dosa (fylld med potatis eller linser), papadum, samosas och pakoras. Komplettera gärna med chutneys eller såser som inte innehåller mjölk. Saker en behöve vara vaken för är Ghee, som är ett slags smör en använder för att göra naanbröd. Yoghurt som innehåller mjölk eller paneer som är ost. Det går såklart att byta ut naanbrödet till papadum, men kika gärna med personalen om naanbrödet är veganskt först. Det går ju också såklart att fråga om såserna är gjorda på animalisk mjölk. Det kan ju vara växtbaserade som t.ex kokosmjölk.

Mexikanska restauranger

Mexikansk mat förknippas lätt med tacos, burritos och enchiladas, vilket är förståeligt. Det som är bra med det är att det är väldigt lätt att göra sin mexikanska rätt vegansk. Genom att bara byta köttfärsen mot bönor. å mexikanska restauranger så är ris och bön-rätter oftast veganska, salsan, guacamolen, vegetariska burritos och tortillachips. Något en behöver passa sig för är att dubbelkolla så inte bönorna eller nåt annat har tillagats med kött eller kycklingbuljong. Säkerställ också att det finns någon ost eller sour cream i rätten. Dessa är lätta att önska få bortplockade. Be istället att få det ersatt med guacamole för att bibehålla saftigheten och krämigheten.

Thailändska restauranger

Pad thai vegan restaurang
Pad thai

Pad see ew, thai red curry, papaya sallad, coconut broth soup är några av rätterna på thailändska restauranger som brukar vara veganska. Det är alltid viktigt att dubbelkolla så rätten inte innehåller fisksås, ostronsås eller räkpastej. Även om inte risnudlar innehåller ägg, så kan det finnas risk att en hittar ägg i Pad see ew eller Pad thai. Bara be om att få det bortplockat om det finns.

Italiensk mat

Vegansk italiensk mat är relativt svår att hitta på restaurangerna utan att göra några justeringar. Några möjliga alternativ är en vegansk pizza. Utan ost, om de inte har växtbaserad ost då. Pasta marinara, bruschetta och oliver. Dina största farhågor här är ost, som är i princip allting. Ägg finns ibland i färsk pasta. Det är också bra att dubbelkolla med personalen om marinaran tillagats eller innehåller något kött. Tänk på att våga fråga, så restaurangerna lär sig att det finns en efterfrågan.

Steakhouse

Här är nog det svåraste stället att hitta veganska huvudrätter. Så här är sidorätterna därmed din vän. Sidorätterna kan vara ugnstekta eller ångkokta grönsaker, rispilaff och dessutom bakpotatis. Utöver att undvika den självklara steken, så är smör och margarin nästa utmaning. Fråga personalen om de använt animaliskt smör eller margarin för att göra sidorätterna, be om att få de stekt i olja istället. Olivolja och bakpotatis är riktigt gott! Glöm inte att det är helt gratis att fråga personalen om köket kan göra något veganskt ihopplock från rätterna åt dig. Det värsta som kan hända är att du får nej. I alla fall finns det alltid pommes och sallad. Ibland har en turen på sin sida och kan hitta en riktig go vegansk burgare på menyn. Som den här.

Summan av kardemumman

Ovanstående tips är bara tips och tänk på att alla restauranger är olika. Mitt bästa råd är att vara öppen och trevlig mot personalen så brukar det ordna sig. Du vill ha mat i magen och de vill ha dig som kund.

Visst kan det vara motigt, jobbigt och nästan lite pinsamt att gå med ut på restaurang och riskera att inte få den mat man vill ha. Men tänk hur mycket veganismen har normaliserats de senaste åren och detta är tack vare att folk har vågat fråga och därmed skapat en efterfrågan som fått restaurangägarna att ställa om. Det räcker med att be om att få byta osten till guacamole. Du kanske till och med kan få en rätt uppkallad efter dig om du byter ut tillräckligt många delar och gör den supergod! Är din favoritrestaurang stängd pga pandemin så kan du ju redan nu kontakta dem och kolla hur du kan veganisera deras meny.

Vi hoppas således att vi med denna artikel kunna hjälpa dig att hitta veganskt på restaurang. Till sist, om du istället vill besöka helt veganska restauranger så är en varm rekommendation att använda appen Happy Cow som listar vegetariska restauranger i din närhet.

Du kanske också gillar