Matavfall är odlarens bästa vän! Det är den bästa tillgången för att lyckas med skörden. Kompostera är både roligt, givande och ger dig otroligt bra kontroll på ditt avfall.
Att kompostera är lika viktigt och nödvändigt för både dig som odlar inomhus, såväl som dig som odlar utomhus. Att börja kompostera är en av de bästa grejerna du kan göra för miljön. Det använder det naturliga kretsloppet som finns och hjälper till att minska sopbergen.
Du hjälper även till att minska försäljningen av konstgödsel och jord och du får själv vara med genom hela resan från bord, till jord, till bord igen.
När du tillsätter hemmagjord kompost som gödningsmedel till dina plantor så ger du superbra näring och skapa ännu bättre förutsättningar än tidigare. Din egna kompost innehåller massvis med näringsämnen från dina gamla matrester som ger fantastisk gödningsmedel åt dina växter.
Statistik visar att hälften av alla hushållssopor som slängs i vanliga påsar är komposterbara. I snitt genererar en svensk 300 kg sopor per person/år. Det går alltså att halvera och genom att läsa denna texten och börja kompostera själv så tar du ett stort steg framåt för att hjälpa miljön.
Vad behöver du för att komma igång och börja kompostera? Nedan finner du en checklista på saker du behöver.
Du behöver:
- Matavfall (Inga animalier som kött, ägg, fisk, mjölk)
- En behållare i köket att lägga matavfallet i temporärt
- Kolbaserade saker (bruna saker)
- En kompostbehållare
- Ett par handskar du inte är rädd om
- Några minuter i veckan
Matavfall
Om vi börjar med matavfallet så kan det det vara vad som helst som blir över från matlagningen. Det vanligaste i min kompost är potatisskal, morotsskal, lökskal, kaffesump, kvistar från tomater och rötterna från diverse grönsaker. Då jag är vegan så blir det aldrig några animalier i min kompost, men om du själv äter animalier så skall dessa inte in i komposten. Djurrester ruttnar och det kommer efter ett tag lukta riktigt illa och du kommer ha problem med flugor och skadedjur.
Behållare
Du behöver ha en liten lättillgänglig behållare i köket som du snabbt, lätt och smidigt kan slänga dina matrester i. Tidigare använde jag sådana där små bruna biologiska påsar, men märkte fort att de bara kunde användas en-två gånger då de också är nedbrytningsbara. Så istället gick jag över till att använda en gammal plastburk Eldorado lingonsylt. Den tätar bra så inga flugor får nys på den och den tar inte mycket plats. En gång i veckan när den blivit full, så slänger jag i det i komposten.
Kolbaserade saker
Kolbaserade saker? Vad menar jag med det? Jo, för att lyckas med en bra miljö i din kompost så behöver du en bra ratio mellan kväve och kol. Kväven kommer från dina matrester och kolet kommer från allt annat. Hur den ration ska vara har människan diskuterat sedan första komposten uppfanns. Mer om det senare.
Vad är då saker som innehåller mycket kol och kan ge dig en kompost i världsklass?
Mina bästa bruna saker som är lätt att få tag på är fallna löv. Har du tillgång gräsklipp, halm och sågspån är det också oerhört bra för att få bra kol i din kompost. Då jag inte har tillgång till trädgård, hage eller sågspån förlitar jag mig på löven och ibland även wellpapp jag rivit sönder till små bitar. Jag rekommenderar varmt att gå ut i naturen, med ett par tygpåsar och en ryggsäck och plocka på dig så mycket löv du orkar bära. Ditt framtida jag kommer att tacka dig att du var proaktiv. Att hitta bruna saker under vinterhalvåret är lite svårare så passa på att bunkra upp under hösten.
Kompostbehållare
Det finns massvis med olika kompostbehållare. Allting beror på vad som passar dig och dina behov bäst. Du kanske bor i en villa med trädgård och har möjlighet att ställa din kompost i trädgården. Eller bor i en lägenhet med balkong. Allt hänger på hur mycket pengar du vill avsätta på behållaren och hur mycket utrymme du har. Hur dina egna prioriteringar ser ut. Personligen så bor jag i en lägenhet, med en hyfsat stor balkong. Jag valde att bygga en egen kompost, eller rättare sagt fyra. Dels för att jag alltid ska kunna fylla på med mer matavfall jämt, utan att behöva vänta ut nedbrytningen men också för att det är kul att kontroll över hela processen. Jag har två varianter av behållare. Ena varianten är en plastbytta jag införskaffade på Clas Ohlson. Den har jag borrat hål i på sidorna och i botten så luft kommer in och vatten kan smita ut. Det är viktigt att det kommer in luft så att mikroorganismerna mår bra. Den andra byttan är en större målarfärgshink. På både plastbyttan och hinken så använder jag två stycken, att behållaren står i en annan likadan. Så att inte skadedjur kan komma in i behållaren. Den andra behållarens lock använder jag som golv, för extra stabilitet.
Handskar
En gång i veckan kommer du att behöva “vända komposten”. Det innebär att du kommer behöva få in luft bland materialet och det gör du lättast genom att ruska runt och inte göra det så kompakt där inne. Då rekommenderar jag väldigt varmt ett par handskar. Speciellt ett par du inte är rädd om. Jag använder ett par från Blomsterlandet.
Vändningen
Vändningen tar cirka två minuter och görs helst en gång i veckan. Jag brukar samtidigt passa på att slänga i matavfallet som finns och se till så det hamnar ungefär i mitten av behållaren så det inte ligger längst upp och ser tråkigt ut.
Efter ett par månader så märker du att avfallet börjar mer och mer likna jord. Det är då du kan börja skörda. Jag har flyttat jorden till annan behållare så jag inte behöver gå ut på balkongen för att hämta jord om jag vill sätta nya plantor.
Klar kompost
Att börja kompostera är roligt, givande och tar väldigt lite tid, men ger tillbaka så mycket. Har du inte börjat än, så rekommenderar jag dig varmt att i alla fall att testa på det. Om du själv inte har någon nytta av jorden så har du säkerligen en vän som odlar hemma och tacksamt tar emot det av dig.
Vill du lära dig mer om saker för miljön du kan göra i ditt vardagsliv? Läs vårt inlägg!