Är laktosfritt veganskt?


Är laktosfritt veganskt?

Allt fler blir medvetna vad vi stoppar i oss och vad effekterna är av det. Både ur en hälso- och miljöaspekt. Alla vill sina kroppars bästa och många också planetens bästa, vilket företagen vet om anpassat sitt utbud efter.

Om en produkt är laktosfri, så betyder inte det nödvändigtvis att den är mjölkfri. Alla veganska produkter är laktosfria, men alla laktosfria produkter är inte veganska. För att en produkt ska vara vegansk behöver den vara fri från alla former av djurprodukter, inklusive mjölk och ägg.

Laktos är en kolhydrat som består av glukos och galaktos. Den finns i däggdjursmjölk som t.ex. ko och get. För att göra däggdjursmjölk laktosfri så behövs den filtreras och processas först.

Först filtreras mjölken och avlägsnar hälften av laktosen. Därefter tillsätts enzymet Laktas som bryter laktosen. Efter det så värmebehandlas (pastöriseras) mjölken för att döda eventuella bakterier. Kvar finns mjölken, fri från laktos.

Kan veganer äta laktosfritt?

Veganer kan äta laktosfritt förutsatt att mjölken inte kommer från något djur. Vanligtvis så märks produkter upp som laktosfria istället för veganska när produkten kommer från djur. Skillnaden mellan vanlig mjölk och laktosfri mjölk är att mjölken blivit filtrerad, processad och pastöriserad.

Är laktos och mjölk samma sak?

Svartvit kossa transparant bakgrund

Laktos är ett mjölksocker bestående av kolhydrater som finns i mjölk. Det betyder inte att laktos och mjölk är samma sak, då jättar som Arla säljer mjölk utan laktos men fortfarande kallar det mjölk. Allt fler väljer bort mjölk och laktosfri mjölk mot mer hållbara alternativ, som t.ex. havredryck.

Är allt veganskt laktosfritt?

Allt som är märkt som veganskt innebär laktosfritt och kan förtäras av de som är laktosintolleranta. Veganskt innebär att ingen del kommer från djurriket och att inga djur har utnyttjats i framställandet av produkten. Istället för att betala ett högre pris för att få komjölk fri från laktos i affären, så kan en istället välja en dryck som kommer från växtbaserade material som t.ex. havredryck, sojadryck eller potatisdryck med flera. Den växtbaserade drycken har längre hållbarhet, oftast mer miljövänlig och framställts på ett mer etiskt vis.

Alternativ till laktosfri mjölk

Det kommer fler och fler alternativ till animalisk mjölk. Det finns bland annat dryck gjord på ris, mandel, soja, havre och potatis. Precis som mjölk från kor så är det beslutat till drycken berikas med mineraler som t.ex. kalcium. Växtbaserad mjölk brukar vara berikad med vitamin b12 som annars inte finns i en växtbaserad kost.

När du går över till en växtbaserad kost så kan det vara bra att äta en multivitamin för veganer, för att säkerställa att du får i dig alla näringsämnen och mineraler som kroppen behöver. Kolla in vårt stora test på bästa multivitaminen för veganer.

Arla mellanmjölk vs Oatly havredryck

Är laktosfritt smör veganskt?

Laktosfritt smör och margarin kan vara veganskt, men är troligen inte det. Veganskt smör brukar beskrivas som mjölkfritt. När ett smör är ett laktosfritt innebär det att mjölken processats och pastöriserats. Mjölken som använts har tillsatt enzymet Laktas som hjälper till att bryta ner laktosen.

Tre exempel på veganska margarin att använda istället för laktosfria alternativ är:

Naturli Veganskt Smör

Naturli Vegan Bredbart

Flora mjökfritt smör

Flora Mjölkfritt

Carlshamn mjölkfria smör

Carlshamn Mjölkfritt

Du kanske också gillar