Djurfria alternativ till vanliga livsmedel


Veganska alternativ till vanliga livsmedel

Veganism är en livsstil och ett etiskt val som innebär att undvika användning av alla animaliska produkter, inklusive mat. Ett av de vanligaste sätten att bli vegan är att ersätta animaliska livsmedel med veganvänliga alternativ. Men det kan ibland vara svårt att veta vad man ska välja eller hur man ska göra för att ersätta produkter som mjölk, ägg och kött i sin kost.

Det finns många veganska alternativ till livsmedel såsom mjölk, ägg och kött som t.ex sojamjölk, mandelmjölk, linfrö/chiafrö, sojakorv, quorn, rödlinsbiffar, kidneybönbiffar, svampbiffar, seitan. Genom att successivt byta en produkt i taget och experimentera har du snart en vegansk kosthållning.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på djurfria alternativ till vanliga livsmedel och hur man kan enkelt ersätta dem med veganvänliga produkter för att leva en hållbar och djurvänlig livsstil.

Veganska alternativ till animaliska livsmedel

Mjölk är en viktig ingrediens i många maträtter, men det finns många alternativ som kan användas istället. Sojamjölk är det mest populära alternativet och finns i många olika varianter, inklusive vanlig, choklad och vanilj. Det är en bra ersättning för mjölk i matlagning och bakning eftersom det har en liknande konsistens och smak. Mandelmjölk, havremjölk, rismjölk, kokosmjölk är också bra alternativ för mjölk i matlagning.

Ägg är en annan viktig ingrediens i många maträtter, men det finns flera veganvänliga alternativ. En ersättning för ett ägg är exempelvis en matsked linfrö eller chiafrö blandat med 3 msk vatten, detta kan användas i bakning eller matlagning. Banan, äppelmos, tofu och potatismos kan också användas för att binda ingredienser i matlagning.

Kött är en av de viktigaste ingredienserna i många köttbaserade rätter, men det finns många vegetariska och veganvänliga alternativ. Sojabaserade produkter såsom sojakorv, sojaburgare och tempeh är bra alternativ till kött. Quorn, a proteinrik svamp produkt är också ett bra alternativ. Rödlinsbiffar, kidneybönbiffar, svampbiffar, seitan (en produkt gjord av vetemjöl) är också bra alternativ.

Det finns många fler djurfria alternativ till vanliga livsmedel som finns på marknaden och det finns också möjligheter att skapa egna alternativ hemma. Det är viktigt att undersöka de olika alternativen för att hitta de som passar ens smak och matlagningsteknik bäst.

En annan viktig poäng är att djurfria alternativ ofta är mer hållbara eftersom produktionen av animaliska produkter ofta är kopplad till höga utsläpp av växthusgaser och förorenade vatten. Ett övergång till mer veganska matval kan därför bidra till att minska ens egen påverkan på miljön.

Det är också viktigt att notera att djurfria alternativ inte alltid är nyttigare än animaliska produkter, så det är viktigt att granska näringsinnehållet och vara medveten om eventuella tillsatser eller kemikalier som kan finnas i produkten.

Att införa fler vegetariska och veganvänliga alternativ i ens kost kan också ha positiva hälsoeffekter. En diet rik på vegetabiliska livsmedel kan hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer. Detta är inte bara bra för ens egen hälsa, men kan också bidra till att minska kostnaderna för hälsovården.

Veganska företag som du kan hitta i livsmedelsbutiken

 1. Anamma – ett svenskt företag som erbjuder veganska livsmedel som kött- och mjölkersättningar
 2. Oumph! – ett svenskt företag som erbjuder veganska livsmedel som kött- och mjölkersättningar
 3. Vego – ett tyskt företag som erbjuder veganska choklader och snacks.
 4. SoFine Foods – ett svenskt företag som erbjuder veganska och glutenfria mejerifria produkter som ost, yoghurt, smör och mjölk.
 5. Vegotex – ett svenskt företag som erbjuder veganska livsmedel som korvar, köttbullar och färs
 6. Vego Foods – ett tyskt företag som erbjuder veganska choklader och snacks
 7. No Eggs – ett svenskt företag som erbjuder veganska äggersättningar
 8. GoodMylk – ett svenskt företag som erbjuder veganska mejerifria produkter som mjölk, ost och yoghurt.
 9. Tofurky – ett amerikanskt företag som erbjuder veganska kött- och delikatessersättningar som korvar, köttbullar, pastrami och julskinka
 10. Follow Your Heart – ett amerikanskt företag som erbjuder veganska produkter som ost, majonnäs, sour cream och andra mejerifria produkter.
 11. Oatly – ett svenskt företag som erbjuder veganska havreprodukter som mjölk, yoghurt och smör
 12. Plamil Foods – ett brittiskt företag med en svensk avdelning, som erbjuder veganska produkter som choklad, fudge och majonnäs
 13. Växtriket – ett svenskt företag som erbjuder veganska mjölkersättningar och andra plantbaserade produkter
 14. Naturli’ – ett danskt företag som erbjuder veganska livsmedel som mjölkersättningar, färs, smör, ost, yoghurt.
 15. Green Go – ett danskt företag som erbjuder veganska och ekologiska produkter som mejerifria produkter, köttersättning, sojaprotein.
 16. Naturli Foods – ett danskt företag som erbjuder veganska produkter som smör, ost, yoghurt, färs, korv och köttbullar.
 17. Frankful – En del inom norska Orkla som erbjuder veganska tacos och tillbehör.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det många djurfria alternativ till vanliga livsmedel som kan ersätta mjölk, ägg och kött. Dessa alternativ kan vara minst lika goda och användbara i matlagningen, samtidigt som de ofta är mer hållbara och kan ha positiva hälsoeffekter. Det är viktigt att undersöka olika alternativ och hitta de som passar ens smak och livsstil bäst.

Du kanske också gillar