Prata med icke-veganer

Om du är vegan så är jag helt hundra på att du flera gånger fått höra samma gamla vanliga tjat om ditten och datten och får samma frågor om och om igen från olika personer. Ibland kan det vara svårt att hålla lugn och sansad. Med detta inlägg hoppas vi att kunna ge dig tips på hur du kan hålla dig rationell, balanserad och sansad. Om du upplevs som irrationell så får icke-veganen känsla av att veganism är irrationellt och det vill vi ju inte. Ingen fara. Här ska vi lära dig prata med icke-veganer.

Var empatisk

Även om dessa diskussioner är jättejobbiga så är det jätteviktigt att du fortfarande är empatisk, artig och lyssnar på den som talar till dig. Vi får inte glömma att vi själva mest troligt använt samma argument som den du talar med en gång i vårt liv. Om vi framstår intellektuellt överlägsna mot den vi pratar med kommer vi inte kunna värva dem. Om vi istället lyssnar, så framstår vi som mer relaterbara och får personen vi talar med mer bekväm. Detta leder till att personen är mer öppen och mer ärlig i samtalet med oss. Försök gå in med ett mindset om att du kan lära dig något från denna personen.

Ta deras argument på allvar. Använd logik och resonemang för att avslöja deras brister i sin logik, istället för att bli arg på dem.

Du kan använda uttryck som ”jag förstår hur du tänker”, eller t.om hålla med ibland i vad de säger, får personen mer bekväm och mer accepterande mot vad du försöker förmedla. Försök att ha en lättsam ton, och skratta på rätt ställen. Då framstår inte konversationen allt för allvarlig eller vore som en föreläsning.

Sokrates-metoden

Något som många lyckade aktivister använder är den s.k ”Sokratesmetoden”. Om en ska sammanfatta den så går den ut på att fråga istället för att ge massa svar. I denna typen av diskussioner är det oerhört viktigt att ställa frågor, för det får vår motpart att svara på frågor och själva komma till insikt med hålen i sitt logik. Istället för att säga att ”det finns inget humant sätt att döda ett djur” – fråga istället ”finns det ett humant sätt att döda ett djur som inte vill dö för en onödig anledning?” Detta får personen att tänka själv och komma fram till ett svar hen står bakom personligen. Detta gör det mycket lättare för oss att hitta brister och lätt kunna påpeka den kognitiva dissonansen och hyckleriet hur personen hanterar djur. Samtidigt som de påpekar det för sig själva samtidigt.

Du kommer att behöva gå igenom de här stegen som en elimineringsprocess. Du behöver gå igenom personens alla argument och med logik och resonemang eliminera dem, fram till de själva inser att veganism är rätt väg att gå.

Huvudmålet är att fråga redan inlärda frågor. Något som djurätare gillar att göra är att avleda det du faktiskt frågar dem. T.ex om du frågar om ett djur kan lida, så kan de börja prata om husdjur, som inte är relaterat till frågan. Ta alltid tillbaka diskussionen till frågan du ställde, fråga den igen om du så behöver.

Undersökande frågor

Något som är viktigt är att ställa undersökande frågor, och konfronterande frågor. Det är därför det är viktigt att ha samtalet med en lugn, sansad och inte allt för seriös nivå. Detta för att vi vill ha genuina svar.

Några nyckelfrågor som är en hjälp på traven är t.ex:

  • Vad är skillnaden mot att att äta en hund kontra en gris?
  • Finns det ett humant sätt att döda ett djur?
  • Värderar du dina smaklökar mer än en annans liv?
  • Värderar du din bekvämlighet över en annans liv?

Detta är väldigt bra frågor som får människor att inse en konflikt i sin logik. När de sammanställer sina värderingar för dig, så motsäger de personens handlingar.

En fråga som är väldigt bra att fråga är om personen tycker djurplågeri är fel. Du kommer alltid få ett ja på den frågan. Följ då upp den frågan med om vi verkligen behöver äta djur för att överleva? Människor vet med sig att vi inte behöver göra detta, så de kommer svara nej på den frågan. Då kan du lätt sammanfatta det hela med, att om vi inte behöver äta djur för att överleva, så är det en form av djurplågeri, då det är onödigt. I många fall kan du nästan se poletten trilla ner i många människor när de inser att deras handlande går emot deras egna värderingar.

Såklart finns det konversationer som går i cirklar och leder ingen vart. Då är rekommendationen att avsluta diskussionen på ett artigt sätt. Det är viktigt att vi avslutar diskussionerna på ett artigt sätt, då personen vi pratat med kommer ha en positiv koppling till samtalet och inte tycka samtalet ha varit något negativt.

Ta det lugnt

Något självbevarande en kan ha med sig in i ett samtal med icke-vegan är att du inte kommer kunna vända personen på fläcken, men plantera ett frö. Ett frö som leder till att personen med sin nyvunna kunskap om veganism kommer vara nyfiken på att lära sig mer och undersöka mer om veganism på egen hand. Det är alltid bra att ha med sig något kort, eller någon folder du kan ge personer du samtalat med. Gruppen Anonymous For The Voiceless lämnar ifrån sig kort som uppmanar personen att besöka challenge22.com som är utmaning att pröva på veganism i 22 dagar, och samtidigt få tips och råd från en onlinesupport gratis. Djurrättsalliansen i Sverige kallar motsvarande för Veganutmaningen och pågår i 28 dagar.

Två tips för att prata med icke-veganer

De två bästa tipsen för personer som vill prata med icke-veganer är att utbilda sig. Titta på så många dokumentärer, youtubevideos och läs så mycket du kan om hur vi exploaterar djur för egen vinning. T.ex kläder, underhållning och vivisektion. Ju mer du är påläst, destro bättre talesperson för veganism är du. Det är också oerhört viktigt att lära sig alla ursäkter som personer har för att utnyttja djur. Lär dig att på bästa sätt med hjälp av logik och resonemang hur en slår sönder argumenten. Lär dig om veganska protein, järn, magnesium, kalcium och alla andra näringsämnen, då det är vanligt att näringen kommer upp i samtalen.

Det andra tipset är att träna. Det enda sättet vi kan bygga upp självförtroende och effektivitet är att gå ut och träna. Är du rädd för att själv gå ut på gatorna så kan du alltid följa med på ett s.k outreach event. Som t.ex Anonymous for the voiceless. Där kommer människorna fram till dig och du är omringad av andra veganer som kan hjälpa dig.

Det viktigaste är att inte oroa sig för om du har en diskussion som inte går bra. Det händer allihopa. Det viktiga att komma ihåg är att alla människor inte är mottagbara, men det är betydligt fler som är det än inte.

Underskatta aldrig vikten av en konversation, även om personen lämnar och det inte verkar som hen bryr sig, och det inte känns som det varit mottagbara alls. Du vet inte om du planerat ett frö hos den personen, som kommer leda till att personen läser på om veganism.

Hur kommer jag igång?

Om det inte finns ett outreach event i din stad så starta en! Anonymous for the voiceless är ett väldigt bra sätt att komma igång och ger dig kontakt med andra veganer i området. Skicka bara ett meddelande till dem på deras Facebooksida så kan de hjälpa till.

Du kan sätta upp ett litet stånd där du kan bjuda förbipasserande på t.ex havredryck eller vegansk choklad. Allt för att locka in dem till dialog. Du kan också erbjuda att ge personer ett bakverk om de tittar på ett klipp från en djurfabrik.

Alla har möjlighet att bli ett bra språkrör för veganism och djuren. Allt som behövs är bara lite träning och utbildning i de sätt vi exploaterar djuren.

Vi hoppas denna texten har hjälpt till och gett dig självförtroende att träna på att prata med icke-veganer. Självklart känns det skrämmande, men ju mer du gör desto roligare kommer du tycka att det är och även lättare.

Vill du ha andra tips på hur du kan hjälpa djuren? Läs vår guide hur du kan påverka här.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *