12 Inspirerande Veganska Podcasts Du Måste Lyssna På


Jag får ofta frågan från nära och kära vilka podcasts jag rekommenderar eller om jag har lyssnat på någon ny nyligen. Det går inte en dag utan att jag lyssnar på minst ett avsnitt av en pod. Jag lyssnar primärt på podcasts som handlar om veganism men såklart vanliga podcasts också. Att få höra om framsteg för veganismen och även om hur andra veganers vardag och livspussel ser ut är väldigt trevligt. 

Det fick mig att vilja sammanställa en lista på veganska och miljörelaterade podcasts jag lyssnar på och rekommenderar varmt som jag tycker alla ska lyssna in sig på eller ge en chans.

Vegan Podcast The Bearded Vegans

The Bearded Vegans Paul och Andy Vegan Podcast

The Bearded Vegans består, som du säkert kan lista ut, med hjälp av namnet på podcasten – av två skäggbeklädda herrar. Paul Stellar och Andy Tabar. Paul och Andy är två veteraner i världen av veganska podcasts. De har i skrivande stund drygt 200 avsnitt publicerade och har släppt kontinuerligt under åren. De talar om allt relaterat till veganism. Allt från nyheter, recensioner, intervjuer och diskuterar om samtalsämnen som är populära inom veganismen. 

Avsnitten varierar i längd, men i snitt är de 90 minuter långa. 

The Bearded Vegans Länk till The Bearded Vegans
The Bearded Vegans Länk till The Bearded Vegans
The Bearded Vegans Länk till The Bearded Vegans
The Bearded Vegans Länk till The Bearded Vegans

Vegan Podcast Veganism Är Bror

Veganism är bror Solîn Podcast

Veganism är bror är mysig podcast som drivs av Solîn, men tidigare också med hennes bror Gurgîn. Veganism är bror pratar om veganism ur ett perspektiv från mellanöstern, i synnerhet ett kurdiskt. Oavsett om du har rötterna i mellanöstern eller inte så är detta en väldigt lärorik podcast för dig om du vill lära dig mer om köket från mellanöstern och i synnerhet på vegansk kost. Ett av mina favoritavsnitt är “Persisk vegansk mat med Maryam” som bjuder på sina bästa tips vegansk persisk mat. Avsnitten är i snitt en timme långa och får en alltid minst en gång att dra på smilbanden.

Facebook Länk till Veganism är Bror
Spotify Länk till Veganism är Bror
iTunes Länk till Veganism är Bror
No Meat Athlete Podcast

Vegan Podcast No Meat Athlete

Detta är den äldsta veganska podcasten jag känner till. No Meat Athlete grundades 2009 och podcasten såg sin första dag under 2011 och är i skrivande stund nära hela 300 avsnitt. Podcasten drivs av två killar som brinner för träning och i synnerhet löpning. De har ovärderliga tips för såväl nybörjare inom löpning men även för erfarna långdistanslöpare. Ofta kommer gäster på besök, såväl som veganer och ickeveganer. 

Avsnitten varierar i längd, men brukar vara cirka en timme i snitt. 

Facebook Länk till No Meat Athlete
No Meat Athlete Länk till No Meat Athlete
No Meat Athlete Länk till No Meat Athlete
Hemsida Länk till No Meat Athlete

Vegan Podcast United-Kingdom Storbritannien Podcast The Disclosure Podcast

The Disclosure Podcast

Namnet The Disclosure Podcast kanske inte klingar så bekant, men om jag istället beskriver den som Earthling Ed’s podcast så är det säkerligen fler som vet vilken jag menar. Denna podcast såg dagens ljus i början av 2019 och drivs av den fantastiska djurrättsaktivisten Earthling Ed. Ed är väldigt påläst och argumenterar på ett lugnt och tydligt sätt som gör det hela väldigt behagligt att lyssna på. Avsnitten är minst en timme långa och drivs i regel av Ed själv. Får du mersmak av Ed’s retorik så rekommenderas att kolla på hans debatter på Youtube

Facebook Länk till Earthling Ed
Länk till The Disclosure Podcast
iTunes Länk till The Disclosure Podcast
Hemsida Länk till Earthling Ed.com
Our Hen House podcast

Vegan Podcast Our Hen House

Även denna podcast har varit med i flera år och levererat nya avsnitt löpande genom åren. Podden startade 2010 och har sedan dess kommit upp i över 500 avsnitt. Podcasten har fokus på intervjuer med intressanta gäster, där antingen programledaren Jasmin eller Mariann intervjuar. Avsnitten snittar 90min och tar in gäster från alla sorter verksamheter. 

Facebook Länk till OurHenHouse
Spotify Länk till OurHenHouse
iTunes Länk till OurHenHouse
Hemsida Länk till OurHenHouse.org

Vegan Podcast Vegopodden

Vegopodden drivs av en av Sveriges mest kända veganer i Sverige. Mattias Kristiansson är grundade och är även chefredaktör för tidningen Vego. Mattias har släppt flera kokböcker och har väldigt många pinnar i elden hela tiden. Vegopodden har gästats bl.aa av Therese Lindgren, Ida Warg, Rickard Söderberg, Hanna Olvenmark, Ola Salo med flera. Nyligen kom Vegopodden upp på Spotif som har varit väldigt efterlängtat. Har du ännu inte lyssnat på Vegopodden så bör du göra det snarast. Rekommenderat avsnitt är Tofuavsnittet med Yipin Soya.

Vegopodden Facebook Länk till Vegopodden
Spotify Länk till Vegopodden
iTunes Länk till Vegopodden
Hemsida Länk till Vegomagasinet

Vegan Podcast Yoga Is Vegan

Yoga is Vegan Podcast

Yoga Is Vegan är en ny podcast, som har fokus på att öka medvetenheten om principerna av antivåld i yogarörelsen, vilket går hand i hand med veganrörelsen. Podcasten drivs av Holly Skodis som till vardags jobbar som instruktör.  Holly tar in gäster som också kommer från yogarörelsen, som berättar om sina resor till veganism och att utöva yoga. 

Facebook Länk till YogaIsVegan
Spotify Länk till YogaIsVegan
iTunes Länk till YogaIsVegan
Hemsida Länk till YogaIsVegan.com

Vegan Podcast Rich Roll’s Podcast

Rich Roll Podcast

Rich Roll är en ultra-atlet vegan som är mest känd för att ha varit en soffpotatis till att gå till en ultra-atlet på vegansk kost. Rich har släppt en del böcker genom åren där han berättar om sin resa. Podcasten fokuserar mycket på spiritualitet, mental hälsa och att må bra, med veganism som grundpelare. Med intressanta ämnen och gäster så drar avsnitten lätt i väg i tid och majoriteten är över två timmar. 

Facebook Länk till RichRoll
Spotify Länk till RichRoll
iTunes Länk till RichRoll
Hemsida Länk till RichRoll.com

Miljö Podcast Du, jag & Jorden

Jonna och Milla från Du,jag jorden podacast

Melanie och Jonna är två drivna, roliga miljökämpar som pratar om vardagsutmaningar, ger tips för ett hållbart liv. Vill du bli inspirerad hur du kan vara med och rädda planeten så är detta en podcast för dig. Avsnitten snittar en dryg timme och har kommit ut kontinuerligt sedan början på 2018. 
Fotograf: Andreas Warne

Facebook Länk till Du, jag & Jorden
Spotify Länk till Du, jag & Jorden
iTunes Länk till Du, jag & Jorden

Miljö Podcast United-Kingdom Storbritannien Podcast Costing The Earth

BBC Costing The Earth Podcast

Costing The Earth är en podcast som produceras av BBC. Podcasten har rullat sedan 2010 som har pratat om alla miljörelaterade ämnen en kan tänka sig, men fortfarande lyckas komma på nya intressanta diskussionsunderlag som de djupdyker. Avsnitten är alltid 28 minuter långa. Podden har drivits av Tom Heap sedan 2012 och ska du enbart lyssna på ett avsnitt från den så rekommenderas varmt avsnittet “Vegan World” från 2019-11-28. En diskussion om vad som skulle hända om Storbritannien blev veganskt. 

Facebook Länk till Costing The Earth
iTunes Länk till Costing The Earth
Hemsida Länk till BBC.co.uk

Miljö Podcast Miljöpodden

Miljöpodden

Miljöpodden är ännu en svensk podcast som drivs av Ahmed Al-Qassam och Lorentz Tovatt. Podcasten såg dagens första ljus redan 2015, men då utan Lorentz som programledare. De tar upp miljöpåverkan ur både lokalt-, nationellt och ett internationellt perspektiv. Detta är en väldigt entusiasmerande podcast som får en att vilja dra igång och göra något själv. Första avsnittet handlade om cykelsemester som fick mig att börja planera rutter och sätta upp en plan. 

Facebook Länk till Miljöpodden
Spotify Länk till Miljöpodden
iTunes Länk till Miljöpodden
Hemsida Länk till Miljöpodden.nu

Miljö Podcast Klimatpodden

Klimatpodden drivs av Ragnhild Larsson, där du får möta aktivister, forskare, ekobeställare, entreprenörer och alla andra som brinner för och agerar för att stoppa klimatförändringarna. 

Podden har drivits sedan 2015 och har sedan dess bjudit på intressanta intervjuer och inspirerande människor. Avsnitten är minst en timme långa och bjuder på pepp varannan vecka, helt utan reklam

Facebook Länk till Klimatpodden
Spotify Länk till Klimatpodden
iTunes Länk till Klimatpodden
Hemsida Länk till Klimatpodden.se

Om du är ny till podcasts

Om du är ny och inte så familjär med podcasts (nej, vi har inte bara ungdomar på bloggen), så är podcasts (eller “poddar”) en sorts digital ljudfil. Det är ungefär som radioprogram som du kan lyssna på när och var du vill. Det går även att ladda ner avsnitten så du inte behöver vara uppkopplad.

Podcasts kan prata om allt mellan himmel och jord och kollar en runt så dröjer det inte länge förrän du märker hur ofantligt stor mängd av olika program det finns du kan välja att lyssna på.

Även om jag bara tipsade om mina 12 favoriter i den här artikeln så finns det betydligt fler podcastar där ute och även fler jag lyssnar på, men som jag inte slaviskt följer. Dessa podcasts är fokuserade på veganism och miljörelaterade ämnen. Om du inte ser din favorit av veganpoddar du lyssnar på så tipsa gärna nedan.

Utöver att det skulle vara en pod jag lyssnar aktivt på så var mitt andra krav att inte podden skulle innehålla någon pseudovetenskap. Dvs, inte sprida någon desinformation eller felaktigheter.

Om du någon dag skulle känna dig som att du är ensam att tycka att ett djur inte förtjänar att dö bara för någon vill ha fem minuter smaksensation när de äter sin frukostmacka, eller om du vill ha en spark i baken att ta tag i dig själv och bli vegan, eller ta tag i ditt klimatavtryck så finns det podcasts för dig.

Jag är övertygad om att du kommer hitta minst en eller två podcasts som du kommer inspireras och få känsla för.

Som en liten klausul, innan du börjar lyssna på dessa veganska podcasts är en sak att ha med sig. Alla programledare eller gäster i dessa poddar är inte veganer på grund av det etiska med att inte äta kött utan istället förespråkar en växtbaserad kost utifrån sin egna hälsa. Trots att dessa två pekar åt samma håll, så kan intentionen variera och det kan finnas risk att du hör saker som att “liten mängd kött inte är bra för dig” t.ex.

Såklart så har jag inte heller lyssnat på varenda avsnitt av dessa poddar och kan inte gå i bräschen för varenda en av dem. Om du ska följa kostråd så är det bästa att ta det från professionella rådgivare för medicinsk rådgivning.

Tack till alla podcasts som tillät oss att använda deras bilder! Ni är guld värda!

Har du tips på podcasts du tycker att andra ska lyssna på som handlar om veganism eller miljö? Tipsa i kommentarerna nedanför.

Du kanske också gillar