Hur ska man börja som vegan?


Att börja som vegan är väldigt individuellt och hur ens övergång görs är väldigt personlig. Något som är vanligt är att en inför köttfri måndag, minska sin köttkonsumtion under veckan, skippar köttet och fisken helt och blir vegetarian, därefter tar bort ägg och till slut mejeriprodukter. Avstår en att köpa någon form av animalier i form av päls eller läder så kan en därefter kalla sig vegan.

Vad är viktigt att tänka på när man ska börja som vegan?

Precis som med allt annat är det viktigt att vara förberedd när en gör en större förändring. Det viktigaste du kan göra är att vara påläst om näring innan du blir vegan. Vitamin B12 finns t.ex. inte vegansk kost utan måste tas via supplement. B12 är en essentiell vitamin vilket betyder att inte kroppen kan skapa den själv utan måste ta den via kosten.

När jag började som vegan för massa år sedan så fanns inga köttsubstitut som vi har i affären nu. På den tiden fanns inte heller Youtube så det var riktigt svårt att veta om en fick i sig rätt mängd mat. Passa på att nyttja de resurser som finns.

Sätt mål för att börja som vegan

Att åstadkomma något du vill blir mycket lättare om du har ett mål. Om ditt mål är “jag vill bli vegan”, så är det väldigt brett om du går från en kost som består av kött idag. Tänk på att det inte är någon stress och om du låter din övergång göras på dina villkor så kommer den vara hållbar. Skynda långsamt som det heter. Något som är populärt är “Challenge22”. Premissen är att veganskt under 22 dagar. Skriver du upp dig på utmaningen så får du tips och råd under vägen och massvis med pepp. Skriv upp dig här på Challenge22. Ett annat populärt sätt att börja som vegan är fokusmånader som Veganuari.

Du vet själv vilka mål som funkar bäst för dig. Utnyttja det!

Samla inspiration av andra veganer

Internet är fullt med spännande saker. Något som inte fanns när jag blev vegan var Youtube eller bloggar. Jag avundas alla de som börjar sin veganresa nu. Något jag älskar att göra är att kolla på så kallade “How I eat in a day” videos. De är alltid så inspirerande och goda rätter.

En av mina favoriter på Youtube är Cheap Lazy Vegan. Hon gör ofta videos om sina inköp och vad hon ätit under en hel dag. Rose som hon egentligen heter gjorde nyligen ett besök på podcasten No Meat Athlete. Påtal om podcasts så gjorde jag en lista på podcasts som pratar om veganism och miljörelaterade frågor som jag tycker att du ska lyssna på. Du hittar vår lista på våra favoritpodcasts här här.

Bloggar fanns inte heller när jag började som vegan. Nu finns det tonvis! Något jag märker att jag gör ofta är jag ramlar in På Jävligt gotts blogg och trycker på “Slumpmässigt recept”-knappen. Det kommer nästan alltid upp något smarrigt som jag vill pröva. Pröva själv här. (Slumpmässigt recept).

Berätta för andra att du vill bli vegan

Saker kan bli lättare om man är två som gör det. Om du har en kompis som också funderat på att börja äta mer växtbaserat så kan det bli mycket lättare att börja som vegan. Då kan ni laga mat ihop och tipsa varandra om produkter ni gillar. Dina planer kanske t.om. smittar av sig på andra och får dem att också bli veganer? Räkna med att du kommer få mothugg och folk som ifrågasätter varför du vill. Om du bor hemma och det är föräldrarna som inte vill att du ska bli vegan så kan du läsa våra tips hur du blir vegan i en ickevegansk familj här. Om inte personen tillhör familjen så kan du föra en dialog med personen. Jag har samlat 43 motargument mot veganism som du garanterat kommer att få höra under tiden du börjar som vegan.

Appar som hjälper dig att bl vegan

Idag har vi en uppsjö av appar som kan hjälpa dig att börja som vegan. Om du inte har en vana av att läsa innehållsdeklarationer på baksidan av mat tidigare så kan det vara rena rama grekiskan. Som tur är så finns det jättemånga bra appar för just det ändamålet. Jag har samlat en lista på våra favoritappar som kan hjälpa hur man börjar som vegan. Vegokoll från Djurens Rätt är min favorit. Där kan du bara scanna streckkoden och få en tumme upp eller tumme ner. Hur smidigt som helst! Även om appar är jättebra, så känn efter själv också hur du mår. Har du tillräckligt med energi eller äter du för lite? Magkänsla före appkänsla.

Varför vill du bli vegan?

Till sist, vårt bästa tips. Skriv ner en lista på anledningar till varför du vill bli vegan. Denna listan kommer vara guld värd för dig de gånger du kommer tvivla på dig själv och tveka om du gör rätt. Jag har min gamla lista kvar i en låda någonstans. På min står det massa orsaker till varför jag älskar kossor, grisar, får och fisk. Varför det är så viktigt för miljön att äta växtbaserat och hur mycket jag bättre mår av att inte använda min kropp som en djurkyrkogård.

Summering för att börja som vegan

För att summera hur man kan börja som vegan så skulle jag börja med att utgå från mig själv. Jag börjar med att skriva ner en lista på varför jag vill bli vegan. Jag skulle sedan kolla med min bästis om hen funderat på att äta mer vegetariskt. Därefter skulle jag gjort en plan och satt ett mål för hur jag vill att det ska gå och utgått från den när jag planerat mina måltider. Inspiration skulle jag samlat från Youtube, Instagram och bloggar för att få idéer. Har du en favoriträtt men som innehåller kött? Googla rätten, men lägg “vegan” på slutet så kan jag garantera att du har ett veganiserat recept inom nära räckhåll. Till sist, berätta för nära och kära att du vill bli vegan. De bryr sig om dig och vill hjälpa dig att nå dina mål.

Det viktigaste rådet att ta med sig är att känna efter så du inte lider av energibrist och att du får i dig tillräckligt med energi. Ladda hem en app som håller koll på dina kalorier så du får i dig tillräckligt. Exempel på sådana appar är Lifesum, Cronometer och Myfitnesspal.

Bonustips är att ta med sig är att alla inte är perfekta och alla veganer har gjort misstaget att råka köpa animaliska produkter. Jag skrev en guide om nio saker du tror är veganska men som inte är det som många veganer råkat köpa.

Du kanske också gillar