Bli vegan i ickevegansk familj

Detta inlägget vänder sig till dig som vill bli vegan och som bor hemma med föräldrarna. Oavsett om du är vegetarian, pescatarian eller alltid ätit kött så kommer vi att försöka hjälpa dig. Säger föräldrarna ifrån för att de är oroliga att du inte kommer få i dig alla näringsämnen? Är det att de inte orkar laga två olika rätter varje måltid? Säger föräldrarna att det är dyrt med vegansk mat? Oavsett vad så har vi din rygg. Kom bara ihåg att dina föräldrar vill dig bara ditt bästa – alltid. Men vi ska göra vårt bästa att få dig att bli vegan i en ickevegansk familj. Såhär kommer vara bästa tips! Inlägget kommer det att finnas sponsrade länkar till böcker från Adlibris för att hjälpa dig på traven att få dig och din familj mer pålästa.

Bli Vegan i en ickevegansk familj - Se det från föräldrarnas perspektiv
Se det från föräldrarnas perspektiv

Alla föräldrar vill sina barn sitt bästa. Många förknippar fortfarande veganism med någonting extremt och farligt. Det är fullt förståeligt att dina föräldrar ryggar tillbaka och inte vill utsätta sin mest värdefullaste ägodel för något som kan skada hen. Är dina föräldrar motvilliga till att du ska bli vegan, så ligger det garanterat oro för dig som grund för detta. Denna oro grundar sig i förutfattade meningar och att dina föräldrar inte är riktigt pålästa inom ämnet. Oavsett vad – döm inte dina föräldrar efter deras kostval.

Istället för att bli arga på varandra, så argumentera lugnt och sansat och utmana deras förutfattade meningar med fakta. Men visst är det lite kul att föräldrarna i alla år har tjatat på en om att äta massa grönsaker – tills nu?

Bli Vegan i en ickevegansk familj - Var påläst
Var påläst inom alla ämnen

Det bästa du kan göra är att vara så påläst du bara kan. Dina föräldrar kommer med all rätt att ha frågor till dig och varför du vill bli vegan. Du behöver främst själv veta varför du vill bli vegan. Är det djuren som får dig att vilja bli vegan? Miljön och klimatkrisen? Är det för din hälsa? Listan kan göras lång. Oavsett vad din anledning är, så måste du kunna bygga dina argument med fakta.

Visa genom böcker och dokumentärer att det går att få i sig alla essentiella näringsämnen genom en växtbaserad kost. Precis som alla andra kostval så behöver kosten vara planerad och varierad. En bok som förklarar på både ett pedagogiskt, underhållande och konkret sätt är boken ”Konsten att inte dö” av Dr Michael Greger. Boken går igenom alla myter om växtbaserad kost och slår hål på dessa med en vetenskaplig grund.

Bli Vegan i en ickevegansk familj - Varför vill du bli vegan
Förklara varför du vill bli vegan

Denna går hand i hand med förgående tips. Först och främst måste du motivera för dig själv varför du vill bli vegan. Ett varmt tips är att skriva listor för dig själv och utgå från dem.

Är din största anledningen djurens lidande i djurindustrin så förklara att du inte vill vara med och stödja det. Att det inte känns bra för dig att vara en del av den processen. Är det klimatkrisen som du vill vara med och motverka? Är det att du inte du själv mår bättre av att inte äta animaliska produkter?

Grunden till att du vill bli vegan är ju trots allt att du vill göra något gott. Både för dig själv, djuren och planeten. Förstår dina föräldrar din anledning så kommer det vara lättare att få dem att hjälpa dig. Det är inte lönt att försöka övertyga föräldrarna att själva bli veganer. Visa att du är ett gott exempel istället och att detta inte är någon fas.

Kolla på dokumentärer tillsammans
Bli Vegan i en ickevegansk familj - Kolla på dokumentärer tillsammans

Det finns otroligt många bra dokumentärer att kolla på som förklarar fördelarna med en växtbaserad kost. Hälso-, miljö och djurrättsliga fördelarna. Vi har tidigare skrivit ett inlägg där vi listar våra åtta favoriter bland veganska dokumentärer.

Ett tips är att kolla på en dokumentär som du redan sett och tycker om. Kolla gärna om den igen innan du ser på den tillsammans med dina föräldrar. Sök på Internet efter motargument mot dokumentären och bilda dig en uppfattning och se vad andra har ifrågasätt med dokumentären. Ett tips är att söka på dokumentärens namn och sen följt med ”debunked” efteråt. Det finns risk att föräldrarna tänker samma sak som andra som fortfarande går på ingrodda beteendemönster och tankebanor.

Erbjud dig själv
Bli Vegan i en ickevegansk familj - Erbjud dig själv

Visa att du är tillmötesgående och skaffa förtroende. Erbjud dig själv att laga din egna mat, eller ännu bättre. Var experten i köket och hjälp till att laga hela familjens måltider. Det är du som vill bli vegan, inte föräldrarna. Så det är fullt förståeligt att inte föräldrarna vill laga två rätter.

Erbjud en vecka, eller en månads prövoperiod och visa att du är kapabel att sköta en växtbaserad kost. Visa att du är mogen och kan sköta din kost. Gör dina föräldrar extra stolta över dig. Vår varmaste rekommendation är att föra en matdagbok och för guds skull – ät tillräckligt. Det finns massvis med appar idag som kan räkna om du får i dig tillräckligt med kalorier och näringsämnen. Använd de väl. Våra favoriter är Lifesum, Cronometer och MyFitnessPal. Alla dessa är tre är gratis. I Lifesum kan du även välja att du är vegan, och sedan få skräddarsydda recept.

Bli Vegan i en ickevegansk familj - Sex avslutande tips
Tre avslutande tips

1.) Ha tålamod. Dina föräldrar behöver veta mer, och sätta sig in. De har andra intressen än du och kanske inte alls brinner lika mycket för djurrätt, miljön eller hälsan som du. Ge dem således tid.

2.) Visa familjen andra familjer som har veganska barn. Veganfamiljen är svenskar som finns på både Youtube och dessutom Instagram.

3.) Mattidningen VEGO är bra att ha ”liggandes hemma” i syfte att föräldrarna tittar i den. VEGO innehåller massvis med goda recept och är Sveriges största vegetariska mattidning. Massvis med inspiration från både vardag till fest.

Stort lycka till i din väg att bli vegan i en ickevegansk familj. Men även om dina föräldrar inte går med på att du kan bli vegan just nu. Så betyder ju inte det att de inte kan ändra sig i framtiden. Men när du är vuxen har du eget kök som du själv bestämmer över. Har du vänner som är veganer så kan ni alltid träffas och laga vegansk mat ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *