Saker du trodde var veganska men som inte är det


När jag går runt i affären och kollar efter veganska produkter att köpa så är det ofta som jag slås av hur mycket onödigt som tillverkarna lägger i sina produkter. Allt från skummjölkspulver, äggulor, djurhud och karmin (E120) . Ja, listan kan göras lång. Men ibland har en ju inte turen att det finns en innehållsdeklaration på det en handlar. Eller att det är en såpass vanlig eller udda produkt som är så långt från animalier en kan komma. Det är därför vi skriver detta inlägget.

Plastpåsar

Även om det inte är så vanligt så finns det plastpåsar som är gjorda med hjälp av animalier. På plastpåsarna finns glidmedel gjort på djurfett, som minskar friktionen i påsen. Ännu ett skäl till att alltid ha med sig en tygkasse till affären. Har du ingen tygkasse så finns det att köpa i Djurens Rätts webshop. Du får dessutom medlemsrabatt om du är medlem.

Cykeldäck

Ja, du läste rätt. Även bland cykeldäcken finns det en risk att de innehåller animalier. För att undersöka om dina däck är veganska så undersök vad stearinsyran på däcken har för ursprung. Om det är fett från djur eller växter. Vanliga stearinljus är t.ex. inte veganska då stearinet kommer från animalier, om det inte är t.ex. sojabaserat.

Lim

Vissa typer av lim har ingredienser hämtade från döda djurkroppar. Exempel på lim som innehåller animalier är benlim, hudlim, fisklim, blodalbuminlim och kaseinlim. De tre förstnämnda går ibland under samlingsnamnet glutinlim. Sådana lim kan ibland hittas i musikinstrument. Det är också viktigt att kontrollera med sin skotillverkare om deras lim är veganskt.

Biobränsle

Ja, även om biobränsle låter tjusigt och den mentala bilden är att det är gamla matrester som är energikällan, så är det också gamla restavfall från djurfabriker som används vid framställning av vissa typer av biodiesel (t.ex. HVO).

Schampo och conditioner

Ja, det finns såklart veganska alternativ, och många schampotillverkare utannonserar inte på flaskan att de är veganska. Om du är som jag brukade vara genom att ta första bästa flaska från hyllan så behöver du kolla en gång till. Det är långt ifrån lätt, så länge du inte har någon master i biologi då förstås. Schampoflaskorna listar “Panthenol”, “Aminosyror” eller “Vitamin B6” med mera. Men aldrig vad ursprunget av dem är. Det kan vara både från växter och djur. Mitt bästa råd är att välja ett schampo och conditioner fri från mikroplaster, animalier och gärna med en veganstämpel på sig.

Tatueringsbläck

Din tatuering kanske har kol från djurben. Det är den vanligaste sättet att utvinna den svarta färgen som används när en tatuerar sig. Om du planerar att skaffa en ny tatuering kolla med din tatuerare om hen kan använda ett bläck som är veganskt istället. Tänk också på att salvan efteråt behöver vara vegansk också.

Sköljmedel

Inte alla sköljmedel är veganska, utan några innehåller animalier. Tillverkaren “Downy” t.ex. är ett exempel på sköljmedel som inte är veganskt. Det en ska hålla utkik på flaskan är “Dihydrogenated tallow dimethyl ammonium chloride”. Detta är restprodukter från kossor, får och hästar. Men deras namn på det lät aningen bättre försäljningsmässigt.

Tandkräm

Tandkrämer är ett klurigt ämne. Det finns ju de tillverkare som har animalier i sina tandkrämer och de finns de tillverkare som inte har animalier, men har testat dem på djur. Vi rekommenderar att inte köpa någon av dessa. Colgate är ett sådant exempel. Innehållet i tandkräm som kan komma från djur är glycerin. Det kan också utvinnas från växter. Colgate påstår att deras glycerin inte kommer från djur, men de testar ändå sina produkter på djur.

Fyrverkerier

Avslutningsvis på listan slutar vi passande nog med fyrverkerier. Även om fyrverkerier och raketer är väldigt påfrestande för många djur när det smäller och lyser upp himmelen så ska en inte sponsra den industrin pga att det kan innehålla animalier. I fyrverkerier finns det stearin. Stearin kommer ofta från djurfett.

Hur gör jag för att inte köpa icke-veganska produkter?

Nu har du fått nio exempel på produkter som en behöver vara extra vaksam på, som kan innehålla restprodukter från djur. Då samhället just nu är strukturerat att utnyttja djur och inte ser dem som kännande individer utan istället resurser så är det fullt förståeligt om du gör fel. Det har vi alla gjort, flera gånger. Vi listar nedan våra tre bästa tips hur du kan göra för att undvika köpa produkter med djurprodukter i sig.

  1. Ladda ner en app så du kan kontrollera om varan är vegansk eller inte.
    Vi har skrivit en lista på våra favoritappar som hjälper en att bli vegan. Däribland finns Djurens Rätt app Vegokoll där en kan scanna streckkoder och se om produkten är vegansk eller inte.
  2. Fråga en kompis som är vegan
    Har du en kompis som är vegan så tveka inte att fråga om hen kan hjälpa dig att tolka innehållsdeklarationen. De som varit veganer har utvecklat falkblick på innehållsdeklarationer och scannar dem nästan lika fort som kassan på Ica. Om du inte har några vänner som är veganer så finns det jättebra grupper på Facebook där en kan ställa frågan. Oftast får en napp direkt.
  3. Var förberedd
    Ska du ut och handla så är det bästa en kan göra är att vara förberedd. Skriv en inköpslista, gör researchen innan. Du slipper få hem djurprodukter och du slipper frestas av eventuella impulsköp väl i affären.
  4. Bonustips!
    Det underlättar att veta vad skillnaden mellan vegetarian och vegan är vi skrev en liten sammanfattning som kan hjälpa dig i affären.

Summering

Produkttillverkarna skyltar inte med att deras produkter innehåller rester från djurindustrin, så det är extra viktigt att kunna tolka innehållsdeklarationer. Med baskunskap kommer en långt och vet vad en ska leta efter. Med nio exempel på produkter som ofta innehåller animalier så kommer du bli expert i affären för att hitta det bästa alternativet. Plastpåsar, cykeldäck, lim, biobränsle, schampo, tatueringsbläck, sköljmedel, tandkräm och fyrverkerier är exempel på produkter som innehåller animalier. Våra tre bästa tips för att undvika att köpa icke-veganska produkter är att ha en app i telefonen du kan scanna streckkoder med, ha en vän som är vegan du kan fråga eller vara med i veganska Facebookgrupper och dessutom vara så förberedd du bara kan innan du handlar.

Du kanske också gillar