Vad är skillnaden på vegan och vegetarian?


Efter att ha spenderat julafton hos nära och kära så slog det mig att jag fått frågan vad skillnaden är mellan en vegan och en vegetarian från släkten varje år. Jag sökte runt lite och kunde se att jag inte var ensam om detta så jag sammanställde en lista för er.

En vegan äter eller konsumerar ingenting från djurriket, medan en vegetarian beroende vilken typ av vegetarianism kan äta både mejeriprodukter och ägg. En vegetarian som äter både mjölkprodukter och ägg kallas lakto-ovo vegetarian. En vegetarian som avstår mejeriprodukter men äter ägg kallas ovo-vegetarian.

VegetabilierKöttFågelFiskMejeriÄgg
VeganJaNejNejNejNejNej
Lakto-ovo VegetarianJaNejNejNejJaJa
Lakto-VegetarianJaNejNejNejJaNej
Ovo-VegetarianJaNejNejNejNejJa
PescetarianJaNejNejJaJaJa
DemivegetarianJaNejJaJaJaJa
PollovegetarianJaNejJaNejNejNej

Vegan är inte bara en kost

Vegansk kost består av mat som enbart kommer från växtriket. Då många tänker när de hör ordet vegan så är det just att personen enbart äter frukt, grönsaker och baljväxter. Det är ju visserligen sant, att veganer inte äter något som kommer från djurriket. Men det går även längre än så. Veganism kan istället beskrivas som en livsstil där en väljer att inte konsumera t.ex. läder eller skinn. Antingen om fötterna, handväskan, bilsätet med mera. En vegan anser att djur inte är våra att utnyttja till varken mat, kläder eller underhållning. Det betyder att veganer tar avstånd från djurparker, cirkusar eller andra ställen som djur utnyttjas.

Vill du veta mer vilka produkter du trodde var veganska men som inte är det?

Definitionen av Veganism enligt The Vegan Society är:

“Veganism is a philosophy and way of living which seeks to exclude—as far as is possible and practicable—all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose; and by extension, promotes the development and use of animal-free alternatives for the benefit of animals, humans and the environment. In dietary terms it denotes the practice of dispensing with all products derived wholly or partly from animals.”

The Vegan Society

Olika typer av vegetarianer

Det finns olika typer av vegetarianer. De vanligaste är en kombination av lakto och ovo-vegetarianer. Det finns även de kosthållningar där en fortfarande äter fisk och skaldjur, men väljer att inte äta lamm, nöt eller fläsk. Personligen vill jag inte kalla någon som äter fisk, fågel eller skaldjur för vegetarian.

Lakto-ovo vegetarianer

Lakto står för laktos. Ordet “ovo” kommer från latin och betyder ägg. Vilket betyder kort och gott att personen äter en växtbaserad kost, men kompletterar den med mejeri- och äggprodukter. Det går såklart att bryta ner till lakto-vegetarian och ovo-vegetarian också.

Pescetarian

Pescetarian kallas en vegetarian som utöver grönsaker, ägg och mejeriprodukter också äter fisk och skaldjur.

Demivegetarian

En demivegetarian är samma som en lakto-ovo vegetarian, men väljer att fisk och skaldjur och ibland även fågel.

Pollovegetarian

Som namnet antyder så äter en pollovegetarian en växtbaserad kost men kompletterar med fågel.

Jag hoppas att du kan skillnaden mellan vegan och vegetarian nu. Om du vill veta mer om vem som äter vad, eller om du själv vill ha hjälp att övergå från en av kostvariationerna till en vegansk så lämna en kommentar nedan.

Om du nyligen blivit vegan så har vi skrivit en guide hur du som nybörjare till veganism kommer igång. Eller om du planerar att bli vegan och undrar hur du kommer igång så har vi skrivit hur du lättast börjar som vegan.

Du kanske också gillar