Bli Vegan I En Familj Som Äter Kött – 7 Tips Hur Du Lyckas


När jag var 12 år så ville jag bli vegan, men mina föräldrar tyckte inte det var en bra idé. De tyckte inte att det var en bra idé dels för att de trodde inte att jag skulle få i mig all nödvändig näring och så orkade de inte laga två olika maträtter varje dag. 

När jag var ung och ville gå över till en växtbaserad kost så fanns det inget Internet att hämta information från, som kunde hjälpa mig att övertyga mina föräldrar att låta mig bli vegan. Jag skrev därför nu en lista på saker som kan hjälpa dig att övertyga dina föräldrar att låta dig prova på att bli vegan.

1.Se det från föräldrarnas perspektiv

Alla föräldrar vill sina barn sitt bästa. Många förknippar fortfarande veganism med någonting extremt och farligt. Det är fullt förståeligt att dina föräldrar ryggar tillbaka och inte vill utsätta sin mest värdefullaste ägodel för något som kan skada hen. Är dina föräldrar motvilliga till att du ska bli vegan, så ligger det garanterat oro för dig som grund för detta. Denna oro grundar sig i förutfattade meningar och att dina föräldrar inte är riktigt pålästa inom ämnet. Oavsett vad – döm inte dina föräldrar efter deras kostval.

Istället för att bli arga på varandra, så argumentera lugnt och sansat och utmana deras förutfattade meningar med fakta. Men visst är det lite kul att föräldrarna i alla år har tjatat på en om att äta massa grönsaker – tills nu?

2. Var påläst inom alla ämnen

Det bästa du kan göra är att vara så påläst du bara kan. Dina föräldrar kommer med all rätt att ha frågor till dig och varför du vill bli vegan. Du behöver främst själv veta varför du vill bli vegan. Är det djuren som får dig att vilja bli vegan? Miljön och klimatkrisen? Är det för din hälsa? Listan kan göras lång. Oavsett vad din anledning är, så måste du kunna bygga dina argument med fakta. Ett varmt tips är att påvisa att Livsmedelsverket rekommenderar en vegansk kost till barn.

Visa genom veganska kokböcker och veganska dokumentärer att det går att få i sig alla essentiella näringsämnen genom en växtbaserad kost. Precis som alla andra kostval så behöver kosten vara planerad och varierad. Det går också att komplettera med en multivitamin och åtminstone vitamin b12. 

Det finns otroligt många bra dokumentärer att kolla på som förklarar fördelarna med en växtbaserad kost. Hälso-, miljö och djurrättsliga fördelarna. Jag har tidigare skrivit ett inlägg där jag listar mina åtta favoriter bland veganska dokumentärer.

3. Förklara varför du vill bli vegan

Denna går hand i hand med föregående tips. Först och främst måste du motivera för dig själv varför du vill bli vegan. Ett varmt tips är att skriva listor för dig själv och utgå från dem.

Är din största anledningen djurens lidande i djurindustrin så förklara att du inte vill vara med och stödja det. Att det inte känns bra för dig att vara en del av den processen. Är det klimatkrisen som du vill vara med och motverka? Är det att du inte du själv mår bättre av att inte äta animaliska produkter? Om ditt mål för att bli vegan att gå ner i vikt så bör du tänka om. Du växer och behöver inte tänka på din vikt. Addera istället mer motion till din vardag.

Grunden till att du vill bli vegan är ju trots allt att du vill göra något gott. Både för dig själv, djuren och planeten. Förstår dina föräldrar din anledning så kommer det vara lättare att få dem att hjälpa dig. Det är inte lönt att försöka övertyga föräldrarna att själva bli veganer. Visa att du är ett gott exempel istället och att detta inte är någon fas.

4. Kolla på dokumentärer tillsammans

Ett tips är att kolla på en dokumentär som du redan sett och tycker om. Kolla gärna om den igen innan du ser på den tillsammans med dina föräldrar. Sök på Internet efter motargument mot dokumentären och bilda dig en uppfattning och se vad andra har ifrågasätt med dokumentären. Ett tips är att söka på dokumentärens namn och sen följt med “debunked” efteråt. Det finns risk att föräldrarna tänker samma sak som andra som fortfarande går på ingrodda beteendemönster och tankebanor. 

5. Erbjud dig själv

Visa att du är tillmötesgående och skaffa förtroende. Erbjud dig själv att laga din egna mat, eller ännu bättre. Var experten i köket och hjälp till att laga hela familjens måltider. Det är du som vill bli vegan, inte föräldrarna. Så det är fullt förståeligt att inte föräldrarna vill laga två rätter.

Erbjud en vecka, eller en månads prövoperiod och visa att du är kapabel att sköta en växtbaserad kost. Visa att du är mogen och kan sköta din kost. Gör dina föräldrar extra stolta över dig. Min varmaste rekommendation är att föra en matdagbok och för guds skull – ät tillräckligt. Det finns massvis med appar idag som kan räkna om du får i dig tillräckligt med kalorier och näringsämnen. Använd de väl. Mina favoriter är Lifesum, Cronometer och MyFitnessPal. Alla dessa är tre är gratis. I Lifesum kan du även välja att du är vegan, och sedan få skräddarsydda recept. 

6. Föräldrarna har hört att det är farligt att vara vegan

Media älskar att skriva artiklar om hur föräldrar som gett sina barn vegankost har anmälts för vanvård och hur barnen har svält och sen blivit omhändertaget. Detta är inte ditt mål. Du har ju gjort din lista på anledningar till varför du vill bli vegan. Gör en plan och visa upp den för dina föräldrar. Föräldrar älskar att förhandla med sina barn och om ni kan mötas på mitten är det ju perfekt. Att du stegvis blir vegan kommer bli lättare för både dig och föräldrarna att anpassa sig till din förändring. 

7. Fyra avslutande tips

a.) Ha tålamod. Dina föräldrar behöver veta mer, och sätta sig in. De har andra intressen än du och kanske inte alls brinner lika mycket för djurrätt, miljön eller hälsan som du. Ge dem således tid.

b.) Visa familjen andra familjer som har veganska barn. Skådespelerskan Sanna Brådings familj är veganer och svenskar som finns Instagram.

c.) Mattidningen VEGO är bra att ha “liggandes hemma” i syfte att föräldrarna tittar i den. VEGO innehåller massvis med goda recept och är Sveriges största vegetariska mattidning. Massvis med inspiration från både vardag till fest. 

d.) Kolla om familjens favoritpizzeria har en vegansk pizza och erbjud dig nästa gång det är pizzakväll att köpa hem. Bjud på din pizza, få en positiv kommentar och sen berätta att den är vegansk. Om familjen äter något annat till fredagsmyset så erbjud dig att köpa hem det och gör samma sak.

Stort lycka till i din väg att bli vegan i en en familj som äter kött. Men även om dina föräldrar inte går med på att du kan bli vegan just nu. Så betyder ju inte det att de inte kan ändra sig i framtiden. Men när du är vuxen har du eget kök som du själv bestämmer över.  Har du vänner som är veganer så kan ni alltid träffas och laga vegansk mat ihop.

Du kanske också gillar