Hemmagjord Havremjölk


Visst går det att göra egen hemmagjord havremjölk och hur lätt som helst. Det är t.om lättare än att gå till affären och köpa. Samtidigt som du får full kontroll på vad du får i dig och lever ett väldigt hållbart liv. Utöver alla hälsofördelar som havregryn bär med sig, som t.ex massvis mineraler som järn, kalium, fosfor, magnesium, zink så har finns det massvis med både protein och fibrer. Jag brukar välja fiberhavregryn då det innehåller både mer fibrer och lite mer protein. Fiberhavregryn är havregryn men med tillsatt vetekli.

Observera att detta inte är något anti-inlägg om våra vänner på Oatly, Alpro, GoGreen, Änglamark m.fl – detta är bara ett tips om du av någon anledning inte känner eller har möjlighet att gå till affären.

Visst, det är mycket billigare att egen havremjölk. En liter på nedan recept kostar ~-1-2 kronor beroende på om du kör vanligt eller ekologiskt. Fördelen med att köpa färdig från affären är att de ofta berikar sin dryck med vitaminer och mineraler. Hemmagjord havremjölk passar dessutom perfekt till dina hemmagjorda veganska amerikanska pannkakor.

Vad behöver du för att göra hemmagjord havremjölk?

 • 3dl havregryn
 • 1 liter vatten
 • En nypa salt
 • 1.5msk olja

Hur gör jag?

 1. Lägg allt i en mixer
 2. Mixa väl
 3. Sila genom en sil eller ännu hellre en saftduk

Så enkelt är det. Jag fick ta över ett par glasflaskor med snäpplock som jag förvarar min havremjölk i. Inte är det bara snyggt, det är enkelt också.

Om du är sugen på något sött så går det jättebra att blanda i dina favoritgodsaker med. Mina bäst tips är:

 • Chokladdryck = 2 msk sirap och 2 msk kakaopulver
 • Blåbärsdryck = En näve blåbär
 • Hallondryck = En näve hallon
 • Jordgubbsdryck = En näve jordgubbar

Tänk på att skaka om flaskorna väl innan du serverar, då havren lätt åker ner till botten. Ju mer du skakar, desto godare blir det.

“Skrufset” som blir över (Tack Lina + Malin på VeganGotland för tillförandet av ordet i mitt vokabulär) kan du använda vid bakning. Jag brukar blanda ner nötter i och steka plättar av det. Eller krydda upp med spiskummin och använd i fredagstacon. Du kommer säkert på nåt gott!

Pröva dig fram – det är bara du själv som känner dina smaklökar bäst.

Har du gjort hemmagjord havremjölk innan? Vilken kombination är din favorit? Använder du den i smoothies?

Läsvärt: Försäljningen av havremjölk ökade under 2019. Läs mer om siffrorna här.

Du kanske också gillar