Hur kan du påverka

Vad kul att du vill bli aktiv och engagera dig för djuren. Det finns otroligt mycket du kan göra för djuren varje dag. Antingen själv, med en vän eller i grupp. På denna sidan har vi sammanställt allt du behöver veta för att bli aktiv inom djurrättsaktivism. Naturligtvis inom lagens gränser. Pröva så mycket du kan och se vad som är din nisch och vad som funkar bäst för dig. Alla har minst ett sätt som funkar bäst för dem – så hitta din och påverka så många människor du kan.

Fråga dig själv – Föredrar du att köra ditt egna race, eller ihop med en kompis eller kanske i större skala om en lokal grupp? 


Ensamaktiviteter:

 1. Affischering
 2. Dela ut flygblad
 3. Skriv på sociala medier
 4. Skriv insändare i tidningen
 5. Kontakta politiker
 6. Prata med vänner, kollegor, familj
 7. Bli aktiv på Internet

Du och en kompis:

 1. Starta en blogg
 2. Sälj saker ni inte använder och donera vinsten
 3. Skapa och sälj och donera vinsten

Du i en lokalförening:

 1. Demonstrationer
 2. Flygbladsutdelning
 3. Hålla stånd
 4. Pyssel och administration

Ensamaktiviteter 

Att göra saker själv är en befrielse för många, men en mardröm för andra. Det hänger helt och håller på vad för slags person du är. Då det sägs att 70% av svenskarna är introvert så kommer det lite tips nedan vad du kan göra på egen hand för djuren.


Affischering

Sätta upp affischer med ett budskap du tycker om. På Internet finns det massvis med material att skriva ut och sätta upp. Tänk bara på att fråga om lov från de som äger bilden att det är okej först. Om det är en från en större organisation så kan du lätt kontakta dem via deras hemsida. 

Dela ut flygblad.

Du kan ställa dig utanför din lokala matbutik och dela ut blad till passerande människor som tänker gå in och handla. Ett ypperligt tillfälle att försöka luska ut vad de ska laga till middag och tipsa om veganska alternativ och få dem att tänka om. 

Skriv på sociala medier

Har du ett Facebook- Instagram eller Twitterkonto så är det ett perfekt forum för att få ut dina åsikter till dina följare. Låt det bara inte gå överstyr från ditt privata konto. Då kanske det är bättre skapa ett nytt konto för just det ändamålet. Det behöver inte vara så komplicerat. Det kan räcka med att du gillar kända veganers klipp på Youtube, eller skriver en peppande kommentar och trycker tumme ner på de som inte skriver något positivt. Tänk att vi ska sprida positivitet och inte klanka ner på de som inte tycker och tänker som oss. 

Skriv insändare i tidningen

Folk läser fortfarande tidningar. Tro det eller ej. Du kan skapa opinion genom att skicka in insändare till lokaltidningen eller varför inte en större kvällstidning? Tänk på att det är många som skickar in, och redaktionen väljer ut ett fåtal som kommer med. Så bli inte ledsen om din text inte kommer med. Det finns fler tidningar. 

Kontakta politiker

Politiker har betalt för att lyssna på folket och lyfta deras åsikter. Varm rekommendation är att kolla vilka politiker som tycker som du. Antingen lokal-, kommun eller landstingspolitiker som har visat intresse i de frågor du brinner för. Djurrätt finns i alla blocken så även om ditt block tar upp frågan, så kolla även i de andra blocken om du har en som slåss för djurrätt, precis som du och ta kontakt även där. 

Prata med vänner, kollegor, familj

Varje kontakt med andra människor är en möjlighet att prata djurrätt. Ett perfekt tillfälle är när du fikar med en kompis, äter lunch i skolan eller på jobbet och vid middagsbordet med familjen. Det folk har på tallriken är lätt att komma in på och prata om. Tänk på att inte skuldbelägga någon för deras val. Ingen gillar djurförtryck, men alla har inte bara kommit till insikt ännu. Det är här du behöver ditt bästa för att inspirera och entusiasmera. Leta möjligheter att kunna påverka dina vänner och kollegor.

Bli aktiv på Internet

Mycket aktivism utförs även på Internet. Många aktioner kräver namnunderskrifter och donationer.  Det finns flera sidor som anordnar dessa. Djurens Rätt meddelar emellanåt Blixtaktioner, som innebär att de behöver ha din namnunderskrift fort. Oftast för att skicka dessa vidare till regeringen eller visa för ett företag som håller på med något dumt att väldigt många inte gillar vad de vad de gör. 

Du och en kompis

Det finns massvis med saker du och kompisen kan göra. Självklart kan ni göra alla de aktiviteterna som finns ovanför. Men här kommer några fler tips.

Starta en blogg

Att ha en blogg är väldigt tidskrävande och för att den ska lyckas, så behöver den uppdateras kontinuerligt för att få besökare. Om du och en kompis delar på ansvaret att hålla den uppdaterad, eller varför inte skriva ihop, så kommer den hålla sig uppdaterad och ha massvis med besökare. 

Sälj saker ni inte använder och donera vinsten

Har du och din kompis massa saker ni vill bli av med? Ett perfekt tillfälle att ha en loppis! Finns det en loppmarknad som ni kan stå varje helg? Finns det någon app ni kan använda för att sälja sakerna? 

Skapa och sälj och donera vinsten

Det är få saker som är så roligt som att sälja något som du själv tillverkat. Oavsett om det är fikabröd, en växt eller något du snickrat så är det en riktigt kul rush när det du skapat med dina egna händer hittat ett nytt hem. Är du grym på att baka? Sälj en påse veganska kanelbullar utanför din lokala mataffär. Har du gröna fingrar? Sälj små plantor till förbipasserande. Listan kan göras oändligt lång. Gör något du gillar, och sälj det sen. 

Du i en Lokalförening

Bor du i en större stad så kan jag lova att det finns en lokal förening som arbetar med djurrätt. Det finns flera föreningar i Sverige. Den största är Djurens Rätt grundades redan 1882. Det finns även ett par mindre. Det är viktigt att läsa på innan vad gruppen står för innan du väljer att vara aktiv inom dem, då några av föreningarna anser att det är okej att bryta mot lagen för att få fram sin budskap. Du väljer själv vilken du vill tillhöra, men läs på om din lokala förening först. Men vad gör man i en lokalförening som håller sig inom lagens gränser? Det ska vi berätta nu. 

Demonstrationer

Ibland anordnas större demonstrationer i föreningarna. Det brukar vanligtvis skapas genom deras Facebooksida. Det kan t.ex vara den årliga Djurrättsmarschen som Djurrättsaliansen anordnar. Det kan vara vara det årliga fackeltåget som också anordnas av Djurrättsalliansen. Det kan vara Cube of Truth som anordnas av AFV (Anonymous For The Voiceless), som består av djurrättare från flera olika föreningar. Listan kan göras lång. Kolla upp vad din lokalförening hittar på, eller varför inte dra igång en demonstration själv i din förening?

Flygbladsutdelning

Denna går ju lika bra att göra själv, men det känns alltid skönt att vara ett par stycken när en gör detta. Ibland kan det hända att personen som du vill dela ut informationen till har väldigt många åsikter och räds inte att berätta detta för dig. En behöver inte kunna allt, men det blir väldigt mycket lättare med kompisar som kan backa upp en. 

Hålla stånd

Ibland görs insamlingar till föreningen och då och då händer det att man ställer upp ett stånd och säljer merchandise med föreningens tryck på. Det kan även vara någon vegansk fika som säljs. Självklart är doneringsbössan med också. Att sitta vid ett bord och ta emot frågor från nyfikna förbipasserande är väldigt trevligt. Speciellt när du gör det i grupp. 

Pyssel och administration

Ibland anordnas kvällar på lokalföreningens lokal, där medlemmar samlas och umgås och pysslar. Om t.ex pärlarmband säljs i föreningens webbshop, så brukar mycket tid att gå åt att sätta ihop sådana. Det kan även vara att skicka ut information till medlemmar eller försöka få avslutade medlemmar att komma tillbaka.

Påverka

Detta är bara några få aktiviteter du kan göra för att påverka. Du vet säkert massvis med andra sätt du kan påverka. Har du gjort något för att påverka andra människors åsikter? Är du helt ny och vill lära dig mer eller har du varit med ett tag? Kommentera nedan! Allas kommentarer är välkomna!

Du har väl inte glömt av att läsa vårt inlägg om du hur du pratar med icke-veganer och hur du kan påverka dem till ett ta steget mot en grönare livsstil?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *