Vad Kan Jag Göra För Djuren?


Vad kul att du vill bli mer aktiv för djuren och deras rättigheter. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och alla behövs. Varje liten del räknas. 

30 smarta tips vad du själv kan göra för djuren

Det finns massvis med saker du kan göra för att bli mer aktiv och hjälpa djuren. 

  1. Det första du kan göra är att inte äta djur eller konsumera något från djurriket. Det innebär att bli vegan och bojkotta allting som kommer därifrån.
  2. Det andra du kan göra är att bli aktiv i sociala medier och dela djurens verklighet. Både Djurens Rätt och Djurrättsalliansen lägger frekvent upp inspirerande videos och bilder i sina sociala medier du kan dela.
  3. Gå med i en organisation som arbetar för djurens rättigheter. T.ex. Djuren rätt eller Djurrättsalliansen. Djurens rätt har Rädda Djuren-klubben för yngre medlemmar.
  4. Berätta om djurens vardag i djurfabrikerna för familjer och nära.
  5. Istället för att köpa ett husdjur från en kennel eller uppfödare så adoptera istället. 
  6. Erbjud dig att jobba idéellt på din lokala djurhem. Städning av burar, kattlådor, eller hundrastning.
  7. Var jourhem åt ett djur. Ibland har inte djuren någonstans att bo i väntan på hem. Då kan de bo hos tills de fått ett hem.
  8. Om du gillar du att skriva så kan du skicka in insändare till tidningar.
  9. Ser du djurplågeri så ska du rapportera det till polisen 114 14. 
  10. Läs på och bli en expert om hur djurens vardag ser ut i djurfabrikerna. 
  11. Bli en maskräddare. Maskar som kravlat upp på asfalten när det regnar för att inte drunkna är ett lätt byte för fåglar. Flytta dem till en torr plats på gräset. 
  12. Bygg ett bihotell genom att borra ett par hål i en död träbit. Djup 6-10 cm och 3-10mm breda. Variera hålen då alla bin gillar olika. 
  13. Bygg ett insektshotell med bamburör och borrade hål. Hålen bör vara 1,5-12mm breda och 15-25 cm djupa. 
  14. Placera ut en bibar så getingar, bin och humlor har ett ställe att dricka på.
  15. Är din granne lite äldre och inte kan gå långa sträckor med sin hund? Erbjud dig att ta hunden på en långpromenad. 
  16. Plocka upp skräp så inte djuren far illa av det. 
  17. Bygg världens snyggaste fågelholk
  18. Kontakta företag och fråga om de kan göra sin produkt vegansk
  19. När någon frågar dig om filmtips, passa på att tipsa om filmer med djurrättsligt budskap
  20. Kastrera din hund eller katt om du inte tänker avla.
  21. Bojkotta cirkusar som fortfarande använder sig av djur. 
  22. Mata änder, men inte med bröd. Använd istället majs, havre, fågelfrön eller hackad sallad.
  23. Köp ekologisk mat då icke-ekologisk mat motverkar den biologiska mångfalden.
  24. Uppmana företag som fortfarande använder ägg att ansluta sig till ECC och nyttja höns som får rätt till utevistelse.
  25. Stötta en djurfristad som tar hand om djur som undkommit djurfabrikerna. T.ex. Tigerharen. 
  26. Använd inte produkter som testats på djur. 
  27. Bli fadder år ett djur
  28. Undvik turistattraktioner som t.ex. kamel- och elefantridning eller klappande av djurungar.
  29. Istället för att fiska krabbor, mata krabbor i sommar. Krabbor är allätare. Jag brukar mata med nori-blad. 
  30. Starta en egen vegansk kompost på balkongen

Hur blir jag en aktivist för djuren?

Om du redan gör väldigt mycket själv för djuren och vill att andra människor också gör saker för djuren så finns det massvis med saker du kan göra. 

  1. Sätt upp affischer med ett djurrättsligt budskap

När jag blev vegan så var detta bland det första jag gjorde. Jag gick till mina lokala livsmedelsbutiker och kollade om de hade annonstavlor. Tavlan i entrén där folk sätter upp lappar om allt möjligt. 

Jag kollade om affären hade veganskt alternativ till lite vanliga produkter. Jag gjorde en jämförelsebild mellan havredryck och komjölk. Skrev koldioxidutsläppen på vardera och skrev lite kort om varför en ska dricka havredryck istället för komjölk. 

En annan sorts affischering jag gjorde när jag blev aktiv och gör än idag är att skriva ut och sätta upp djurrättsorganisationernas egna material. En populär är Djurrättsalliansens “Vågar du se?” poster som hänvisar till www.djurfabriken.se 

Tänk på att affischering inte är tillåten överallt som t.ex. busskurer. Sätt bara upp på godkända ställen där du ser att affischer redan sitter uppe. 

  1. Dela ut flygblad med information om djurrätt

Detta är en jättekul aktivitet. Jag gillar att stå utanför matbutiker och dela ut. Speciellt på fredagar. Oftast så ska det bli fredagsmys och då är det jättelätt att tipsa om att det finns vegofärs i butiken eller grädde gjord på svensk havre som smakar minst lika bra. 

När du bestämmer dig för ett ställe att stå på så tänk först vad det är för målgrupp du vill nå. Om det är ungdomar, familjer eller äldre personer. Vilken grupp är mest lämpad för budskapet du gjort i ditt flygblad?

  1. Dela material på sociala medier

Har du ett Facebook- Instagram eller Twitterkonto så är det ett perfekt forum för att få ut dina åsikter till dina följare. Låt det bara inte gå överstyr från ditt privata konto. Då kanske det är bättre skapa ett nytt konto för just det ändamålet. Det behöver inte vara så komplicerat. Det kan räcka med att du gillar kända veganers klipp på Youtube, eller skriver en peppande kommentar och trycker tumme ner på de som inte skriver något positivt. Tänk att vi ska sprida positivitet och inte klanka ner på de som inte tycker och tänker som oss. 

Konton på Instagram som jobbar med att sprida djurrättslig information:

Konton på Instagram som lägger upp fantastiska bilder på veganska maträtter:

  1. Skriv insändare i tidningen

Människor läser fortfarande dagstidningar, tro det eller ej. En av de bästa sakerna med tidningar är att de flesta har en ledarsida eller insändarsida som du kan skicka in din text till. En annan jättebra sak är att det finns så många tidningar. Det finns lokaltidningar och även kvällstidningar. 

Många tidningar har även dagens ris och dagens ros, som går att skicka in nomineringar till via e-post oftast. Perfekt tillfälle att risa ett företag som missköter sig eller hylla en person som gör ett bra jobb för djurrättsrörelsen. 

Tänk på att en insändare behöver innehålla en speciell struktur och ju bättre den är desto större chans är att den kommer med. Skulle den inte komma med så är det bara att skicka insändaren till andra tidningar. Passa på att träna på att skriva en övertygande artikel som beskriver ett problem och en lösning på det problemet. 

  1. Kontakta politiker och berätta för dem vad du tycker är viktigt

Politiker har betalt för att lyssna på folket och lyfta deras åsikter. Min varmaste rekommendation är att kolla vilka politiker som tycker som du. Det kan vara lokal-, kommun-, landstings- eller t.om. riksdagspolitiker som visar att de brinner för samma sak som du. Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet är t.ex. vegan och pratar gärna både om miljö- och djurrättsliga frågor. Även Jens Holm från Vänsterpartiet brinner för dessa frågor. 

Djurrätt finns i olika mängd i de olika blocken och även om inte blocket överensstämmer med din övertygelse så kan du ändå kontakta politikern och berätta att du tycker att politikern ska jobba för en viss sak. T.ex. mer vegetariskt i skolan. 

Så sök på internet på efter din ort + politiker så kommer du få fram namn på din lokalpolitiker att kontakta. 

  1. Prata med vänner, familj och kollegor om djuren

Varje kontakt med andra människor är en möjlighet att prata djurrätt. Ett perfekt tillfälle är när du fikar med en kompis, äter lunch i skolan eller på jobbet och vid middagsbordet med familjen. Det folk har på tallriken är lätt att komma in på och prata om. Tänk på att inte skuldbelägga någon för deras val. Ingen gillar djurförtryck, men alla har inte bara kommit till insikt ännu. Det är här du behöver ditt bästa för att inspirera och entusiasmera. Leta möjligheter att kunna påverka dina vänner och kollegor. 

  1. Bli en internetaktivist!

Det fanns massvis med aktivism att göra på Internet. Internet strömmar med namninsamlingar, donationer och väckande av opinion. Det finns flera sidor som anordnar dessa och vår svenska organisation Djurens Rätt har något som heter Blixtaktivism. Skriver du upp dig på deras nyhetsbrev så får du mail lite då och då när de behöver hjälp. Antingen med att sätta tryck på ett företag eller om din underskrift. Kolla med dina familjemedlemmar om de också är villiga att skriva upp sig på namnlistorna. 

Amerikanska djurrättsorganisationen PETA har också liknande aktivism där fokus ligger på djurrättsarbetet i USA. De har en app som heter PETA: Saving Animals Made Easy som plingar till så fort de vill ha hjälp. 

  1. Starta en blogg med veganskt tema

Detta är en jätterolig sak att göra själv men också tillsammans med en kompis. Att ha en blogg är ganska tidskrävande för att den ska lyckas få några besökare. Om ni är två eller fler som delar på ansvaret så kommer det bli mycket lättare att hålla den uppdaterad. 

Exempel på veganska bloggar att starta:

  • Matblogg med veganska rätter
  • Vegansk receptblogg
  • Vegansk modeblogg
  • Lokal veganblogg
  • Vegansk livsstilsblogg
  • Intervjuer med veganer
  • Vegansk näringslära
  • Vegansk träningsblogg
  • Veganska illustrationer
  • Vegansk marknadsföringsblogg
  • Blogg med fakta om veganrelatade saker
  • Reseblogg med veganska fynd
  • Att vara förälder och vegan-blogg
  • Nyhetsblogg som rapporterar om vegannyheter
  • Skönhetsblogg med veganska produkter
  • Djurrättsaktivismlblogg
  • Vegansk trädgårdsblogg
  1. Starta en podcast

Varför inte komplettera bloggen med en podcast? Det kan aldrig blir för få podcasts som pratar om djurrätt. En podcast och blogg går hand i hand och hjälper varandra med att få besökare. Google älskar det. Det finns redan några populära podcasts med vegantema, men om du har en speciell nisch eller har ett driv så kommer du att lyckas. 

  1. Sälj saker du inte använder och donera vinsten till en organisation

Har du massa saker du inte längre behöver eller växt ur? Sälj sakerna och donera pengarna till en organisation du gillar. Om du berättar att alla pengar går till organisationen så kommer folk inte vara lika angelägna att pruta. 

Finns det någon loppmarknad i närheten du kan boka ett bord på eller finns det någon app du kan sälja dina saker med?

  1. Skapa, sälj, donera och stöd!

Detta tipset är nästan likadan som punkt 10, men med en liten skillnad. Istället för att sälja saker du inte använder längre, så kan du istället skapa något du kan sälja. Vinsten du får från försäljningen kan du sen donera och stödja arbetet hos en djurrättsorganisation som du gillar. T.ex. Djurens rätt. 

Exempel på saker att sälja:

  • Veganska kanelbullar

Det är väldigt få människor som inte gillar kanelbullar eller fika överlag i Sverige. Varför inte baka några plåtar. Räkna hur mycket det kostade att tillverka dem och sälj för lite mer än så. När jag bakar bullar brukar kostnaden per kanelbulle bli cirka 1 krona styck. Att sälja ett fempack för 20kr ger dig en vinst på 15 kr. Sätt upp ett bord utanför din mataffär och gör det lätt att swisha dig så har du snabbt tjänat ihop lite pengar. 

  • Kan du snickra något?

Är du duktig med hammare och spik, eller har du tummen mitt i handen som jag? Jag såg för ett tag sedan en äldre man som hade satt upp ett bord på torget vid mig. På bordet hade han ställt upp fågelholkar han hade byggt. De var fint målade och hade ett snöre så man kunde hänga upp dom i en gren lätt. Låt fantasin flöda och se vad du kan bygga. 

  • Sälj sticklingar eller småplantor

Om du har gröna fingrar så är detta ett jättekul projekt. Här hemma så är jag invaderad av växter och jag försöker konstant bli av med dem. Mina bekanta börjar snart tröttna på mig och mina frågor om de kan tänka sig att ta över några plantor av mig.

Det är ingen konst att driva upp plantor, men många har helt enkelt inte tiden eller intresset för det, utan vill bara ha en växt som ser fin ut.

Beroende på årstid så kan du driva upp lite olika plantor. Men en klassiker som går hem är ju tomatplantor som du gärna börjar med att förså så tidigt som möjligt på året, för att de ska kunna växa till sig under sommaren. Köp på dig en fröpåse, som passar årstiden och börja plantera. Sälj den lilla växten när den växt till sig lite för några kronor. Priset per för frö är väldigt lågt med vad du säljer plantan för, så det är bara vinst i princip. 

  1. Gå med i en lokal förening som arbetar med djurrätt

Bor du i en större stad så kan jag lova att det finns en lokal förening som arbetar med djurrätt. Det finns flera föreningar i Sverige. Den största är Djurens Rätt grundades redan 1882. Det finns även ett par mindre. Det är viktigt att läsa på innan vad gruppen står för innan du väljer att vara aktiv inom dem, då några av föreningarna anser att det är okej att bryta mot lagen för att få fram sin budskap. Du väljer själv vilken du vill tillhöra, men läs på om din lokala förening först. 

Exempel på djurrättsorganisationer:

  • Djurens Rätt
  • Djurrättsalliansen
  • Djurfront
  • Djurens Befrielsefront
  • Djurens Röst I Samhället
  • Anonymous for the voiceless

Svenska Djurens Rätt har en lista över lokalorganisationer här.

Har du ingen lokal förening, varför inte starta en?

  1. Demonstrationer

Ibland anordnas större demonstrationer i föreningarna. Det brukar vanligtvis skapas genom deras Facebooksida. Det kan t.ex vara den årliga Djurrättsmarschen eller fackeltåget som Djurrättsaliansen anordnar. Det kan vara Cube of Truth som anordnas av AFV (Anonymous For The Voiceless), som består av djurrättare från flera olika föreningar. Listan kan göras lång. Kolla upp vad din lokalförening hittar på, eller varför inte dra igång en demonstration själv i din förening?

  1. Dela ut flygblad med din förening

Precis som punkt 2 i listan så kan du dela ut flygblad. Men jag kan nästan garantera dig att det är roligare när man är flera. Något som är skönt med att dela ut flygblad med sin lokalorganisation är att alltid någon i gruppen kan komma till undsättning om det är någon som vill diskutera med dig om innehållet i flygbladet. Alla kan såklart inte allt och det blir mycket lättare om man är flera. 

  1. Håll ett stånd med din förening och dela på arbetsbördan

Precis som jag nämnde tidigare så finns det ju flera saker du kan göra där du säljer saker och donerar vinsten. Här är ni flera som gör förarbetet, sätter upp ståndet och ansvarar för pengarna. Ni har även liten donationsbössa placerad på bordet om förbipasserande bara vill donera.

Det går ju absolut att kombinera flygbladsutdelning med att att ha ert lilla bord uppställt på torget. Bara ni är tillräckligt många. 

  1. Pyssel och administrativ kväll med lokalföreningen

Ibland är det pysselkväll i föreningen. Pyssel kan exempelvis vara tillverka pärlarmband som säljs i webbshoppen. Administrativt jobb kan vara skicka ut brev till befintliga kunder och ibland kan det vara att försöka kontakta före detta medlemmar och försöka få tillbaka dem som medlemmar. Varje tillfälle brukar vara annorlunda. 

Du kanske också gillar