Veganska fiskpanetter med kokt potatis och spenatstuvning


En av mina favoriter från bamba var fiskpanetter med kokt potatis och vit kall dillsås. Det finns inte många veganska alternativ till fisk som motsvarar fiskpanetterna som bjöds på i skolan. På HappyVegan.se i Göteborg hittade jag märket Gardein och deras produkt Golden Fishless Filets, som är en helt okej motsvarighet. Om du inte bor i Göteborg, spana gärna in Happy Vegans webbutik.

Gardeins veganska fiskpanetter är spröda och krispiga och kan tillagas på tre olika sätt. I micron, i varmluftsugnen eller i fritösen. I receptet nedan så använde vi varmluftsugn. En varm rekommendation är att strö salt och vitpeppar på dem, då de själva inte smakar jättemycket.

Såklart behöver inte köpa helfabrikat, utan det går ju också att göra egna “fiskpanetter”. Jag tycker om att skära tofu i fiskpinnestorlek och doppa i ströbröd och salt och steka. Blir fantastiskt gott. Men då gör sig de bäst med remouladsås.

Detta är ett superenkelt recept och tar ca en kvart och hur blir gott som helst.

Ingredienser veganska fiskpanetter med kokt potatis och spenatstuvning (2 portioner)

  • 400g potatis
  • 400g fryst hackad spenat
  • Ett paket veganska fiskpanetter eller veganska fiskpinnar
  • Lite vetemjöl
  • 3dl havredryck
  • Mjölkfritt margarin
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar

Gör såhär:

Börja med att sätta på ugnen på 220 grader och ta fram en plåt och lägg ut fiskpanetterna jämt över. Ställ plåten åt sidan.

Börja skala potatisen om du vill det, det går lika bra att köra med skal på. Skär potatisen i två delar och börja koka upp.

Under tiden som potatisen kokar så kan du börja med spenatstuvningen. Börja med att steka lite margarin i en kastrull och ha i den frysta hackade spenaten. När spenaten tinat och det blir likna en röra, ha i lite havredrycken och vispa för glatta livet. Hur tjock den blir väljer du själv, ha i vetemjöl om du vill tjocka till den eller låta den koka ner. Glöm bara inte vispa så det inte klumpar sig eller bränner fast. Det går ganska fort med spenatstuvningen att få den som du vill ha den. 3-4 minuter.

Gardeins veganska fiskpanetter vill vara inne i ugnen i tio minuter, men passa på att vänd på dem efter halva tiden så de blir krispiga på båda hållen.

Servera i en djup tallrik och njut!

Veganska fiskpanetter

Har du testat veganska fiskpanetter från något företag eller gjort egna? Berätta i kommentarerna!

Har du förresten sett våra andra recept på t.ex vegansk linsgryta? Spana in det här.

Du kanske också gillar