Test av vegansk majonnäs


Något som finns i de flesta svenska hushållens kök är majonnäs. Vegansk majonnäs är ett relativt nytt påfund och har inte blivit så populärt på marknaden som det är nu. Principen med en majonnäs är att den är gjord på äggula, olja, senap och lite kryddor. Väldigt enkelt. Marknaden har tidigare sagt att det är omöjligt att göra en vegansk majonnäs då det inte finns något som binder så bra som ägg gör. Fram tills nu.

Jag är en stark förespråkare att man ska göra sin egna majonnäs, då det bara går på ett par minuter och inte kräver massa märkliga ingredienser eller apparater. Spana in Jävligt gotts recept på hemmagjord majonnäs här där Gustav visar hur du gör din egna majo på under 2min, utan några animalier.

Det finns dock de dagar där energin och kikärtspadet är slut och det är bara några droppar kvar av den där oljan i skafferiet. Men så har du lovat ungarna hamburgare. Och vad är en burgare utan hamburgerdressing? En vegansk hamburgerdressing är uppbyggd på majonnäs, vitlök, bostongurka, vinäger och kryddor. Då är det skönt att kunna slänga fram en redan färdig vegansk majonnäs direkt från affären och bara blanda i ingredienserna utan att behöva slå en majonnäs först.

Men vilken vegansk majonnäs är godast då? Vi kommer att gå igenom våra favoriter nedanför. Häng med!

VegMe Mayonnaise

Vegansk majonnäs

VegMe’s veganska majonnäs kommer i en liten förpackning om 170ml. Vi har prövat VegMe som smaksättare i såser och grytor för att ge en rundare smak. VegMe tillverkas i Sverige och görs på svensk rapsolja. Kalorimängd per 100g är 660kcal. Smakmässigt älskar vi VegMe. Vi älskar också att den tillverkas i Sverige på svenska råvaror. Det som drar ner betyget en aning är att förpackningen är alldeles för liten och inte är ekologisk.

Vi ger VegMe 8 av 10 avocado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado

Bio Bandits vegansk majonnäs

Vegansk majonnäs från Rydbergs

Bio Bandits har vi bara haft nöjet att pröva en gång. Vi hittade den i en hälsokostaffär till nedsatt pris. Pjäsen kommer i en glasburk på 240ml och kostade oss drygt 40kr. Majonnäsen är ekologisk och är gjord på solrosolja. Kalorimängden är 770kcal per 100g. Vi prövade använda majonnäsen till pommes frites. Både som dipp och som sås. Smaken var lite beskare än vad vad jag är van vid och och den var inte lika “luftig” som andra majonnäser kan vara.

Vi ger Bio Bandits 6 av 10 avocado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado

Renee Voltaire Vegan Mayo

Renee Voltaire vegansk majonnäs

Renée Voltaire ekologiska majonnäs kommer i en burk om 240ml och finns i de flesta affärer. Vi köpte vår burk för 42.90kr. Även Voltaires ekologiska majonnäs är gjord på solrosolja och stämplar in på 776 kcal per 100g.

Vi använde denna majonnäsen vid två tillfällen. Första gången som en bas till en sån där vit kall sås som serverades i skolan. Den fick hjälp av iMat vid sidan av. Det andra tillfället var när vi gjorde “curryk*cklingröra-baguetter” där den gjorde sig väldigt bra. Majonnäsen lyckades ge de andra smakerna en extra skjuts.

Vi ger Renée Voltaire 9 av 10 avocado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado

Hellmann’s Vegan Mayo

Hellmann's veganska majonnäs

Hellmann’s är ett sådant märke som känns som det har funnits i alla år i butiken. Något som gnager i en är att Hellmann’s har två majonnässorter. Dels Vegan Mayo och deras orginal som de kallas “Real Mayo”. De har tidigare gjort narr av veganska alternativ innan denna fanns i deras sortiment. De verkar inte riktigt kunna släppa det känns det som. Oavsett vad Hellmann’s gör, så är det en väldigt god majonnäs. Burken är på hela 270ml. Majonnäsen är gjord på rapsolja. Den är varken ekologisk eller producerad i Sverige. Det är däremot den krämigaste majonnäsen vi smakat och vi använde den när vi gjorde dippsåser till gurk-, selleri- och morotsstavar ett tag tillbaka.

Vi ger Hellmann’s 7 av 10 avocado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado

Coop X-tra Lätt vegansk majonnäs

Vegansk majonnäs från Coop xtra

Coop X-tras lättmajonnäs är den majonäs jag använt längst här hemma. Detta är ett typexempel på en billigare sort som magiskt nog blivit ofrivilligt vegansk pga att företaget sparat in på ägg, för att hålla nere priset. Priset ligger runt 15kr och burken är på hela 450g. Den absolut billigaste majonnäsen av de vi testat och den med läst kaloriantal. (289kcal/100g). Efter ha prövat de andra mer kostsamma märkena förstår en ju varför. Samma krämighet och luftighet som finns i de andra återfinns inte här. Smaken är väldigt besk och syrlig, och var väldigt bra när det inte fanns alternativ eller om en vill spara en slant. Vi har använt denna till allt, men den gör sig bäst när den är i en coleslaw, där den inte bidrar med så mycket smak utan istället är med för krämighetens skull. Vi gjorde en vegansk coleslaw till vår fooled oumph burgare som du kan kolla in här.

Vi ger Coop X-tra 5 av 10 avocado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado

Garant Mayo

Garant vegansk majonnäs

Näst sist på vår lista är ännu ett budgetmärke. Garant som tillhör Axfood har nyligen släppt sin veganska majonnäs. Även Garant kommer i en liten förpackning på ynka 200ml. Kalorimängden är 650kcal per 100g. Priset är väldigt lågt och brukar ligga på 15kr i vår lokala Willys. Basen är rapsolja som de flesta andra och smaken är relativt intetsägande. Den försöker vara fluffig och luftig som de andra och ibland lyckas den. Jag brukar således vispa den några extra gånger för att få in lite mer luft. Men helt okej pris och lätt att bara slänga med i varukorgen.

Vi ger Garant 6 av 10 avocado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado
Plamil veganska majonnäs

Plamil egg free mayo

Plamil hittade jag för första gången på Happy Vegan i Göteborg för ett par år sedan. Denna majonnäsen är är väldigt trevlig. Syrlig och fluffig på samma gång. Den kommer in på 509kcal per 100g i en glasburk med ett innehåll på 315g. Vi använde denna väldigt mycket tillsammans med bakpotatis. Vi mixade majon med chili och toppade bakpotatis med det. Blev riktigt gott. Plamil kommer dessutom i både ekologisk och icke ekologisk, men jag har bara sett den icke ekologiska varianten. Båda görs på solrosolja.

Vi ger Plamil 7 av 10 acovado.

Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado Avocado

Summering av vårt vegansk majonnäs test

Tack för att du har orkat hela vägen hit ner. För att summera våra tankar så kan vi konstatera att det handlar lite om vad en är ute efter. Köra närproducerat och ekologiskt? Söker du en smakupplevelse? Vill en spara en slant? Det verkar som att veganska majonnäser hamnar i olika fack och kategorier, vilket gör det extra kul att det finns något för alla.

Vår favoritsmak på majonnäs är Hellmann’s, men vi gillar idén att VegMe producerar sin i Sverige. Men ingen av dem är ekologiska som t.ex. Renée Voltaire. Jag kommer fortfarande variera mig i butiken beroende på vad ändamålet är.

Vad tycker du? Vilken är din favoritmajonnäs? Behöver du inspiration vad du ska använda din veganska majonnäs till? Kika in våra tips på de bästa veganska kokböckerna.

Du kanske också gillar