Veganska kokböcker


Höstmörkret faller och vi går in mot vintertider. Mörkare och kallare tider står för dörren. De sista löven hänger kvar på grenarna och gör ett sista försök på en färgsprakande prägel på omgivningen. Vad är inte då mysigare än att krypa upp i soffan med en god bok med en filt över sig, eller att laga en värmande och god maträtt till sig eller familjen. Eller varför inte kombinera ihop de två? Vi tipsar om våra favoriter och guidar dig i djungeln av alla veganska kokböcker som finns. Perfekt nu när en ska hålla sig inne och inte gå ut i onödan.

Sanna Bråding – Veganboken

Sanna Bråding Veganboken

Sanna Bråding känner nog de flesta till, oavsett om du är vegan eller inte. Många kanske känner igen henne som Tanja från Tre Kronor fortfarande, eller som en av huvudrollsinnehavarna i Thorsten Flinck-filmen Ett hål i mitt hjärta. Men för andra är hon den vältaliga, pålästa personen med skinn på näsan i vegansammanhang. Sanna medverkar årligen på Djurens Rätts Vegovision som konferencier. I sin bok Veganboken som är både för nyfikne nybörjarveganen och även den rutinerade. Många spännande rätter från världen över och även svensk hederlig husmanskost. Något för alla smaker.

Veganboken har länge stått i min bokhylla här hemma och kommer emellanåt ut som en ledsagare bland nya spännande oprövade rätter. Du kan köpa Veganboken på Adlibris här.

Helena Olvenmark – Portionen under tian

Hanna Olvenmark - Portionen under tian

Helena Olvenmarks mission i livet är att slå hål på myten om att hälsosam mat är dyr. I denna bok och även sin andra bok delar hon med sig av sina och familjens bästa recept, där priset per portion ligger under 10kr. Samtidigt som den är hälsosam. Även Helena har synts på Vegovision där hon bjudit på mat ifrån boken. Helena har även synts på TV4 Nyhetsmorgon där hon bjudit både Steffo Törnqvist och Jenny Strömstedt på smakrika veganska recept. Portionen under tian är ett måste i alla hem, oavsett om du vill leva billigt eller inte. Boken ger många bra tips på vad du kan göra för recept med få råvaror och få ut maximal smak. Att det knappt kostar något är bara en bonus. Du kan köpa Portionen under tian på Adlibris här

Gustav Johansson – Klassiska rätter på veganskt vis

Gustav Johansson - Klassiska rätter på veganskt vis

Succéförfattaren, Youtubepersonligheten, matbloggaren och den alldeles grymme Gustav Johanssons senaste bok är helt klart värd att tipsa om. Detta är uppföljaren till Gustavs tidigare bok Vegansk husmanskost som vi skrev en recension och höjde upp till skyarna. Gustav har i denna bok samlat sina bästa recept på klassiska rätter. Du finner bland annat Fish n Chips, en vass bouillabaise och en otrolig fooled pork som vi gjort burgare på.

Köp Klassiska rätter på veganskt vis på Adlibris här.

Baka veganskt : från brownie och cheesecake till kanelbullar och semlor

Mattias Kristiansson – Baka veganskt

Den alldeles underbara Mattias Kristiansson är tillbaka igen med ännu en vegansk bok. Jag har tappat bort räkningen på hur många Mattias är uppe i nu, men jag blir inte förvånad om vi är på tvåsiffrigt. Utöver att skriva böcker så är han även chefredaktör för Sveriges största vegetariska mattidning VEGO. Baka veganskt är Mattias senaste bok, som slår hål på myterna om att det är helt omöjligt att baka veganskt. Alla argument om att ägg är a och o i bakning och att animalier är ett måste för att lyckas med sina bakverk. Jag har flera gånger fått nöjet att bjuda nära och kära på hembakat i år och har då använt Baka veganskt som en bibel. Det som gick bäst hem var cheesecaken och många trodde jag hade fuskat och inte bakat veganskt. Vill du också baka som proffsen, och inte med inga några krångliga metoder så är detta boken för dig. Köp Baka veganskt på Adlibris här.

Amelia och Emma Oller Westerberg – Vegansk matlåda

Vegansk matlåda av Amelia och Emma Oller Westerberg

Sista boken bland våra tips är en sprillans ny bok och Emma och Amelias första. När jag blev vegan för tio år sedan så önskade jag att denna boken fanns. Jag hade inte en aning vilka rätter jag skulle ha med mig till jobbet, utan slutade mest med en tråkig smörgås. Emma och Amelias som till vardags bloggar och instagrammar och dessutom gör massa andra coola saker som att ha bås på Vegovision t.ex har med denna boken revolutionerat lunchrummen. De lyckas fylla matlådorna med aptitliga, snygga, näringsrika som får den inbitne “köttisen” att bli intresserad vad du har med dig i lådan.

Köp Vegansk matlåda på Adlibris här.

Jag hoppas att med dessa tipsen kunna hjälpa dig att hitta några veganska kokböcker, om inte iaf fått dig att öppna ögonen för att de finns veganska kokböcker där ute. Har du någon favoritkokbok? Kommentera gärna nedanför!

Du kanske också gillar